De sleutel tot effectief credit risk management: scope, schaalbaarheid en datakwaliteit

Henrica Westhoeve
7 september 2023 - Leestijd 5 minuten

Eerder kon je al lezen hoe je credit risk screening in je organisatie kan toepassen. Hierin beschreven we welke credit risk oplossing goed bij je past. In dit volgende artikel gaan we iets dieper hierop in. Zo moet je tijdens het zoeken naar een credit risk tool rekening houden met de scope van je bedrijf (nationaal versus internationaal), de schaalbaarheid van de oplossing maar zeker ook de kwaliteit van de data die je gebruikt.

sleutels in het zand

Nationaal, maar internationaal zaken doen?

Het moment dat je gaat zoeken naar een passende tool om te gebruiken op de finance afdeling, moet je je afvragen waar je als bedrijf opereert. Als je nationaal opereert en je zoekt een ander nationaal bedrijf, kom je al erg ver met een uittreksel uit de KVK of de KBO. Maar wist je dat ook als nationaal opererend bedrijf je vaak te maken hebt met buitenlandse bedrijven? Denk aan leveranciers uit andere (buur)landen of klanten uit andere landen. Al met al heb je vaker te maken met internationale partners dan je denkt.

Helaas hanteert elk land een andere vorm van een bedrijvendatabase, en dat maakt het niet makkelijk informatie te vinden van een klant of leverancier die in het buitenland zit. Een wereldwijde bedrijfsdatabase kan je dan verder helpen. Welke kredietoplossing je binnen deze database het beste kunt gebruiken vind je hier.

Bekijk ook: Jouw complete cash to credit platform

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid is bij een credit risk oplossing ook zeer belangrijk voor de lange termijn. Je wilt een tool kiezen die met je bedrijf kan meegroeien en zich aanpast aan veranderende behoeften. Stel je voor dat je organisatie groeit en internationaal uitbreidt. In dat geval is het essentieel dat je credit risk oplossing kan meegroeien zonder dat je hele systeem moet worden vervangen.

Een schaalbare oplossing is flexibel en kan eenvoudig worden aangepast aan de omvang van je activiteiten. Dit betekent dat je niet vastzit aan een beperkte set functies of capaciteiten die je in de toekomst kunnen belemmeren. Het is verstandig om te kiezen voor een oplossing die modulair is opgebouwd, zodat je nieuwe functies kunt toevoegen wanneer dat nodig is. Een ander aspect van schaalbaarheid is de capaciteit om te integreren met andere systemen die je al in je organisatie gebruikt. Een naadloze integratie zorgt voor een soepele gegevensuitwisseling en minimaliseert dubbel werk. Zo kun je efficiënter werken en nauwkeuriger inzicht krijgen in je credit risk situatie.

Bekijk ook: Data Blocks: Modulaire data voor jouw bedrijf

Datakwaliteit is cruciaal

Naast de scope en schaalbaarheid van de credit risk oplossing is de kwaliteit van de gebruikte data van het grootste belang. Je beslissingen zullen slechts zo goed zijn als de informatie die je hebt. Het is essentieel om te zorgen voor nauwkeurige en actuele gegevens om risico’s adequaat te beoordelen.

Zorg ervoor dat de tool die je kiest toegang heeft tot betrouwbare en uitgebreide bronnen van bedrijfsinformatie. Dit kan variëren van financiële gegevens en betalingsgeschiedenis tot zakelijke relaties en juridische informatie. Het gebruik van verouderde of onvolledige data kan leiden tot verkeerde beslissingen en kan dure verliezen met zich meebrengen.

Daarnaast is het belangrijk dat de credit risk oplossing beschikt over geavanceerde analytische tools om de verzamelde gegevens effectief te interpreteren. Dit stelt je in staat om risico’s nauwkeurig te beoordelen en te anticiperen op mogelijke problemen voordat ze zich voordoen.

Kortom, bij het kiezen van een credit risk oplossing voor je organisatie is het van cruciaal belang om rekening te houden met de scope van je bedrijf, de schaalbaarheid van de oplossing en de kwaliteit van de gebruikte data. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een goede keuze maken die je helpt om effectief en proactief met credit risk om te gaan in zowel nationale als internationale contexten.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul uw gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met u op.
Of bel ons direct
België(afdeling verkoop) +32 (0)2 765 00 21Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wil je meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor