Bedrijfsinformatie als datagoudmijn: hulpmiddelen

Michiel Scheepens
18 april 2019 - Leestijd 4 minuten

Datagedreven bedrijven hebben een enorme voorsprong op hun concurrenten. Beschik jij over kwalitatief hoogwaardige bedrijfsdata én weet je die slim te verwerken? Dan liggen gouden bergen in het verschiet. Dun & Bradstreet’s commerciële database en het D-U-N-S-nummer als koppeltool voor master data bieden voor beide aspecten een oplossing.

Weetje van de dag: ondernemers die data gedreven werken, pakken de hoofdprijs. Ze hebben 23 keer meer kans om nieuwe klanten binnen te halen en 6 keer zoveel kans om bestaande klanten te behouden, zo bleek uit een onderzoek van McKinsey.

Gouden bergen door Data

Zijn zulke gouden cijfers ook voor jouw bedrijf weggelegd? Vooropgesteld: het is een flinke operatie om als bedrijf de transitie te maken naar volledig data gedreven werken. Je moet data dan namelijk gebruiken als strategische resource op íeder niveau en in íeder onderdeel van je organisatie.

Werkt jouw bedrijf (nog) niet volledig data gedreven? Maar pas jij als individuele stakeholder wel data gedreven methodes toe? Gerede kans dat jij de prestaties van je afdeling kunt verbeteren. Met dank aan geverifieerde informatie over andere bedrijven.

Master data: interne en externe bedrijfsinformatie

Interne en externe bedrijfsgegevens over zakelijke relaties raken de kern van je bedrijfsvoering. En daarom vallen ze onder de noemer ‘master data’. Bij interne data gaat het om data die jij hebt verkregen uit je eigen processen. Denk aan transactie- en activiteitenhistorie, voorkeursprofielen, contracten, facturen. Externe bedrijfsdata is geverifieerde informatie over bijvoorbeeld handelsactiviteiten, omzetcijfers, kredietbeoordelingen en eigendomsstructuren uit een externe database.

Bedrijfsdata als brandstof voor groei

Wil je dat bedrijfsdata de brandstof voor groei wordt? Dan zijn twee zaken van belang:

 1. Je moet beschikken over kwalitatief goede bedrijfsinformatie.
 2. Hoe structureer en beheer je die data? Dat is cruciaal om gegevens te kunnen omsmeden tot waardevolle inzichten.

We zullen twee hulpmiddelen bespreken, die allebei een oplossing bieden voor één van de vorige punten.

 1. Data over zakelijke relaties: de Dun & Bradstreet-database…
  …is als ’s werelds grootste commerciële databank een schier onuitputtelijke bron voor hoogwaardige, geverifieerde externe bedrijfsdata.
 2. Internationale identificatiemethode: het D-U-N-S-nummer…
  …is een uniek 9-cijferig nummer om bedrijfsentiteiten mee te verifiëren en identificeren. Daarnaast dient het als koppelmethode voor master data management. Je kunt namelijk data over al je zakelijke relaties – klanten, prospects, leveranciers – in verschillende processen, systemen en applicaties (ERP, ERM, CRM, etc.) op een uniforme manier met elkaar verbinden.

Geverifieerde data over bijna 300 miljoen bedrijven

Het wereldwijde netwerk van Dun & Bradstreet (waaronder Altares, dat als directe partner opereert in de Benelux) verzamelt en structureert al sinds 1841 big data over bedrijven. De databank met externe bedrijfsinformatie is uitgegroeid tot de grootste ter wereld. De cijfers zijn indrukwekkend: hij bevat gegevens over ruim 500 miljoen bedrijven, wordt gevoed door 30.000 bronnen en wordt 5 miljoen keer per dag geüpdatet. Complete én actuele data dus.

Wat voor inzichten vind je in deze internationale database? Een kleine greep:

 • Basisinformatie (bijvoorbeeld adres, rechtsvorm, aantal werknemers)
 • Handelsinformatie over activiteiten
 • Concernstructuren
 • Eigendomsstructuren
 • Uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s)
 • Sanctielijsten
 • Kredietscores en ratings
 • Voorspellende modellen
 • Financiële gegevens en performance
 • Juridische en sociale gebeurtenissen
 • Nieuwsberichten

Zo helpt externe data jouw bedrijf

De database is daardoor een enorme datagoudmijn, waar jouw bedrijf naar hartenlust uit mag delven. Combineer je het met je eigen goudmijn – de interne bedrijfsdata – dan kun je drie belangrijke voordelen op organisatieniveau realiseren:

1. Ontdek groeikansen

Dankzij de Dun & Bradstreet-bedrijfsdata ontdek je kansen in nieuwe markten: je weet namelijk hoeveel bedrijven er zijn in een regio of branche, hoeveel mensen er werken en wat hun omzet is. Omdat je zicht hebt op concernstructuren, identificeer je gemakkelijk mogelijkheden voor cross-selling. En wanneer je bedrijfsprofielen van klanten en prospects completeert met externe bedrijfsgegevens, dan leer je hen beter kennen en kun je je dienstverlening verbeteren.

2. Vermijd risico’s

Raadpleeg bedrijfsinformatie en weet écht wie je klanten, leveranciers en prospects zijn. Omdat je weet hoe kredietwaardig klanten en leveranciers zijn, kun je betere kredietbeslissingen nemen en verstoringen in de supply chain voorkomen. Vermijd dat je zakendoet met personen of partijen die veroordeeld zijn, ergens van verdacht worden of die op een sanctielijst staan. En voorkom reputatieschade door niet in zee te gaan met bedrijven die betrokken zijn bij kinderarbeid, slavernij of dierenleed.

3. Werk efficiënter

Dankzij bedrijfsdata kun je bovendien verspilling van geld en tijd voorzien. Zo kun je uitvinden of je (wereldwijd) meerdere leveranciers hebt voor dezelfde producten of diensten, waarna je kunt bundelen om kosten te besparen. Kom je erachter dat je inkoopt bij meerdere zusterbedrijven? Sluit dan voordelige raamovereenkomsten. En omdat je de kredietwaardigheid van je prospects kent, besteed je je marketingbudget voortaan nog slechts aan financieel gezonde prospects.

D-U-N-S: vingerafdruk en kapstok in één

Het D-U-N-S-nummer is als een vingerafdruk voor een bedrijf: het is uniek en wijst onmiskenbaar naar één bedrijf of entiteit. Door deze eigenschap wordt het nummer erkend, aanbevolen of zelfs vereist door gerenommeerde organisaties zoals de VN, ISO en de Amerikaanse overheid.

De Dun & Bradstreet-database gebruikt het nummer tevens als kapstok waaraan alle informatie (uit verschillende bronnen) over één bedrijf wordt opgehangen.

Uniforme koppeltool voor bedrijfsinformatie

Ook jij zou D-U-N-S-nummers als kapstok kunnen gebruiken. Waarom? Waarschijnlijk heeft jouw bedrijf een complex IT-landschap, met verschillende processen, systemen en applicaties waar je data uit verkrijgt. De verkoopafdeling slaat bijvoorbeeld andere informatie over een bepaalde zakelijke relatie op in hun CRM dan de financiële afdeling in hun ERP. Dat kan leiden tot duplicate records, incorrecte data of onvolledige bedrijfsprofielen. En dus tot fouten.

Gebruik je in de verschillende systemen het D-U-N-S-nummer als standaard identificatiecode voor zakelijke relaties? Dan worden bijbehorende gegevens aan elkaar gekoppeld en ‘vertaald’ naar één uniforme dataset.

Zo creëer je, vanuit verschillende hoeken uit de organisatie, één overkoepelend beeld van informatie. Deze gegevens worden naar iedereen in de organisatie altijd hetzelfde gepresenteerd. Zodat strategische bedrijfsbeslissingen worden gebaseerd op dezelfde waarheid. Altijd. En door wie dan ook.

Handvatten voor de hoofdprijs

Een masterdiploma voor master data management haal je niet zomaar; evenmin wordt jouw bedrijf in één namiddag volledig data gedreven. Ook is niet alles goud wat er blinkt in die datagoudmijn. Maar met de inzichten uit de Dun & Bradstreet-database en het D-U-N-S-nummer als uniforme koppeltool beschik je in ieder geval over handige handvatten om toe te werken naar de hoofdprijs: 23 keer zoveel kans om nieuwe klanten binnen te halen en 6 keer meer kans om klanten te behouden.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul uw gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met u op.
Of bel ons direct
België(afdeling verkoop) +32 (0)2 765 00 21Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04

Whitepaper

Data Detox

Raak je overtollige data kilo’s kwijt

Dirty Data kost bedrijven wereldwijd klauwen met geld. Bovendien lopen zij winst mis doordat ze concurrenten niet kunnen bijbenen die slimmer zijn met data en analytics. Met deze whitepaper stomen we je klaar voor efficient data management.

Pdf van 29 pagina’s, 0,4 MB
Data Detox

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor