Sinterklaasje kom maar binnen met je data

Anne de Geus
2 december 2019 - Leestijd 4 minuten

Toen de Sint jaren geleden bij ons aanklopte met zijn terugkerende kopzorgen in de maanden voorafgaand aan pakjesavond, waren wij allemaal verheugd om een kijkje te nemen in zijn grote boek. Zo veel kindernamen, zo veel gegevens!

cadeau met strik

De data die Sinterklaas nodig heeft voor pakjesavond is immens. Zijn boek wordt elk jaar dikker en dikker. Er komen broertjes en zusjes bij, kindjes verhuizen en er zijn meer kinderen met dezelfde naam. Miljoenen wensen komen op tal van manieren bij Sinterklaas binnen: verlanglijstjes in de schoen, per post, per email, en zelfs via Instagram. Allemaal bewaard op minstens zoveel manieren. ‘Wordt het niet eens tijd om te moderniseren?” stelde onze consultant de vraag.

Het grote boek van Sinterklaas 2.0

Wij adviseerde de Sint om alle beschikbare datastromen en -elementen in kaart te brengen. Doordat hij met zoveel hulppieten samenwerkt werd er per regio en per afdeling anders omgegaan met het invoeren van de gegevens. Het resultaat: tegenstrijdige rapportages en het ontbreken van één hoofdsysteem. Onze conclusie: Sinterklaas had een gigantisch master data-probleem!

Als we Sinterklaas niet snel zouden helpen, zou 5 december in serieus zwaar weer terecht komen. De oplossing van zijn probleem was een Master Data Management platform. Zie het als een soort gemeenschappelijke taal voor je hele organisatie. Hiermee worden de meest cruciale gegevens vanuit verschillende systemen en processen samengebracht tot één gestructureerde bron van informatie. Zo schep je structuur in de chaos en sla je een brug tussen afdelingen en hun informatiebronnen.

Van wensen tot bezorgen

De jaarlijkse hamvraag: hoe maak je iedereen blij met het door hem / haar gekozen kado? We staan er vaak niet bij stil, maar met meer dan 2 miljoen kinderen in ons land is het een enorme opgave om de juistheid hiervan te garanderen en teleurgestelde gezichtjes te voorkomen. Neem een voorbeeld: Jeroen Peters (6) jaar uit Apeldoorn heeft een brief en een verlanglijstje in zijn schoen gedaan. Deze is door piet meegenomen in de zak en in het grote boek geplakt. Hij zou graag een afstandbestuurbare auto willen. De Sint heeft nu slechts een paar dagen te tijd om zijn inkopen te doen.

Bij welke leverancier is dit product op vooraad, binnen welke termijn wordt het geleverd en voor welke prijs? Om een effectief transport te garanderen, moet het vervolgens gecombineerd worden met de kadootjes voor zijn zusje. Er blijken nog 3 Jeroen Peters’ te zijn, waarvan nóg 1 in Apeldoorn. Welke Jeroen is de juiste? En klopt het adres nog wel, want Jeroen is pas verhuisd? Hij woont nu in een appartment en heeft ook geen schoorsteen meer. De kadootjes moeten dus via het raam naar binnen of anders voor de deur gezet worden deze keer. En Sint’s paard moet even beneden blijven staan. Je kunt je voorstellen dat niet één van bovenstaande activiteiten de mist in mag gaan.

Voordelen van complete data

Nu alle data compleet is en op één plek bewaard, kunnen alle pieten-afdelingen direct profiteren van deze voordelen:

  1. Volledige(re) adresgegevens en aanvullende info bijv. op welke adressen wél of geen schoorsteen is;
  2. Eén betrouwbaar beeld van alle kinderen en hun wensen;
  3. Geen verlanglijstjes die blijven hangen op andere afdelingen;
  4. Betere samenwerking tussen afdelingen;
  5. Accuratere rapportages realtime beschikbaar.

Een échte boost voor de Sint

Sinterklaas heeft natuurlijk geen winstoogmerk. Maar alle afdelingen kunnen nu al een aantal jaren profiteren van accurate, volledige en up-to-date data. Dat scheelt een hoop werk! De Sint is al wat ouder, maar door de efficiency slag die Altares Dun & Bradstreet hem heeft kunnen bieden, heeft hij een enorme boost gekregen en kan hij er weer heel wat jaren tegenaan. Wij laten deze goede man natuurlijk niet in de kou staan.

We hebben de Sint aangeboden om voor volgend jaar te kijken naar een uitbreiding met een hoop concrete toepassingen. Bijvoorbeeld op het vlak van kredietwaardigheid van (toe)leveranciers, schaalvoordeel binnen de family tree, debiteurenbeheer en supply chain management. Wij hopen de Sint nog veel jaren als klant te kunnen behouden en zorgen ervoor dat hij altijd op ons kan vertrouwen.

Deze drukke feestmaand ook op zoek naar een efficiëntere manier van werken? Neem contact op met een van onze consultants, zodat zij jouw gegevens kunnen verwerken.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul uw gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met u op.
Of bel ons direct
België(afdeling verkoop) +32 (0)2 765 00 21Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04

Whitepaper

Data Detox

Raak je overtollige data kilo’s kwijt

Dirty Data kost bedrijven wereldwijd klauwen met geld. Bovendien lopen zij winst mis doordat ze concurrenten niet kunnen bijbenen die slimmer zijn met data en analytics. Met deze whitepaper stomen we je klaar voor efficient data management.

Pdf van 29 pagina’s, 0,4 MB
Data Detox

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor