Reputatie op het spel? Zo helpt UBO-monitoring je risico’s voor te blijven

Jasmina Dos Santos Cardoso
1 juli 2025 - Leestijd 3 minuten

Je checkt netjes wie de eigenaar is bij onboarding en gaat verder. Maanden later verandert er iets in de eigendomsstructuur, maar dit gaat stilletjes aan iedereen voorbij. Tot er een naam opduikt in het nieuws die je liever niet aan je organisatie koppelt. UBO’s veranderen vaker dan je denkt. Zonder actieve monitoring loop je het risico dat je organisatie onbewust zaken doet met partijen die je liever vermijdt. De gevolgen hiervan kunnen aardig groot zijn: denk aan sancties, witwasrisico’s of reputatieschade. UBO-monitoring helpt je die risico’s tijdig te signaleren zodat je actie kunt ondernemen en je organisatie kunt beschermen.

Wat is een UBO en waarom moet je het weten?

Een UBO (Ultimate Beneficial Owner) is de persoon die uiteindelijk de eigenaar is van of zeggenschap heeft over een bedrijf. Dat gaat verder dan de naam die je bij de KvK ziet. Het draait om de natuurlijke personen die echt aan de touwtjes trekken. Weten wie de UBO is, is niet alleen een wettelijke verplichting (Wwft en AML), het helpt ook voorkomen dat je onbewust samenwerkt met partijen die betrokken zijn bij fraude, witwassen of terrorismefinanciering.

Waarom UBO-monitoring geen eenmalige check is

Eigendom binnen een bedrijf kan op elk moment veranderen. Denk aan de wisselende aandeelhouders of aanpassingen in eigendomsstructuren. Zonder monitoring blijven zulke veranderingen vaak onopgemerkt, terwijl ze grote risico’s kunnen opleveren voor je complianceproces en reputatie.

In 2025 is dat risico groter dan ooit. Sanctielijsten veranderen voortdurend, eigendom wordt steeds internationaler en toezichthouders leggen de lat hoger. Eenmalig controleren is simpelweg niet meer genoeg. Daarom schrijft de Wwft en AML voor dat je UBO-gegevens continu up-to-date houdt. Doorlopende monitoring is de enige manier om risico’s voor te zijn en je organisatie te beschermen tegen reputatieschade of sancties.

Wat levert monitoring voor jou op?

Continue UBO-monitoring helpt je niet alleen voldoen aan wetgeving, maar zorgt ook voor meer grip en efficiëntie in je processen:

  • Slimmere due diligence: Stel zelf in welke relaties je frequenter controleert op basis van risico’s. Zo focus je op waar het echt nodig is.
  • Tijd en kosten besparen: Minder handmatige checks, meer focus op relevante signalen.
  • Grip houden: Door tijdig te signaleren, voorkom je dat je achter de feiten aanloopt en beperk je reputatieschade.

Lisez aussi : 5 conseils pour identifier les bénéficiaires effectifs

Conclusion

UBO-monitoring is onmisbaar voor organisaties die risico’s willen beheersen en willen voldoen aan steeds strengere wet- en regelgeving. Door real-time te monitoren voorkom je verrassingen en bescherm je je organisatie tegen juridische en reputatierisico’s.

Met de data van Altares Dun & Bradstreet monitor je jouw zakelijke netwerk real-time en blijf je up-to-date. Meer weten over onze compliance-oplossingen? Bekijk het ici.

Cet outil vous intéresse ?

Partager sur les réseaux sociaux

Cet outil vous intéresse ?

Indiquez vos coordonnées ou appelez-nous.
Nous vous contacterons dans un délai d'un jour ouvrable.
Ou appelez-nous directement
Belgique(Sales department) +32 (0)2 765 00 21Pays-Bas (Sales department) +31 (0)10 322 03 04

Livre blanc

Suivi des UBO

Défis et aspects pratiques

L’obtention d’informations sur les UBO constitue une exigence fondamentale de la directive anti-blanchiment de l’UE. Dans ce livre blanc, nous explorons les moyens de régler les problèmes liés à la vérification et au suivi des UBO.

PDF de 28 pages, 0,3 MB
visuel graphique bleu

Un essai gratuit de l'un de nos produits ? C'est aussi simple que cela !

Vous recherchez une entreprise ou un numéro D-U-N-S ?

Vous recherchez un article ou un sujet ?

Suggestions

Votre choix