865 Belgische bedrijven failliet in februari 2023

Leestijd 4 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 17 maart 2023

Persberichten

Brussel, 17 maart 2023 – In februari 2023 gingen in België 865 bedrijven failliet. Dit zijn er 66 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, een stijging van zo’n 8 procent. Dat zegt bedrijfsdataexpert Altares Dun & Bradstreet na analyse van zijn laatste cijfers.

Stijgende lijn in faillissementen

Sinds oktober 2022 stijgt de faillissementscurve. We zitten ruim onder het niveau van juni 2022, toen Altares 1,176 faillissementen waarnam, maar ook ruim onder februari 2019 (vóór de crisis), toen er meer dan 1,200 faillissementen waren.

Handel en retail delven het onderspit

In februari was het de handelssector die de meeste faillissementen liet zien (177). Daarna volgen de horeca en de bouw, met elk 173 faillissementen. Deze drie sectoren vertegenwoordigen 60% van alle faillissementen in februari. Als we de handelssector meer in detail analyseren, is de categorie met de meeste faillissementen (19) die van de kleine niet-gespecialiseerde voedingswinkels (kleiner dan 100m2).

Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet: “We zien in onze data dat het aantal faillissementen weer oploopt. Op het niveau van vóór corona zitten we nog niet, maar onze cijfers laten zien dat de handelsintensiteit stijgt. Dat wil zeggen: dat méér bedrijven handelen met andere ondernemingen. De factuurstroom groeit, en in een meer dynamische economie komen meer faillissementen voor. De stijging valt dan in de lijn der verwachtingen. Wij verwachten dat de komende maanden steeds meer bedrijven, die tijdens corona hun activiteiten geheel of gedeeltelijk op een laag pitje hadden staan, hun activiteiten opnieuw opstarten. Als dat gebeurt, zal het aantal faillissementen mogelijk verder stijgen naar de aantallen van vóór corona.”

Bekijk hier het hele rapport.

Deel via social media

Anne de Geus

Marketing Campaign Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wilt u meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor