957 Belgische bedrijven failliet in maart 2023

Leestijd 4 minuten | Geschreven door Shirley Chih | 21 april 2023

Persberichten

Brussel, 21 april 2023 In maart gingen er 957 bedrijven failliet in België. Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, zien we een procentuele daling van 7.6%. Dit werd geconstateerd door de bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet na analyse van de meest recente cijfers.

Faillissementen Trend Q1

In Q1 van 2023 zien we een stijgende trend in de faillissementscurve. Deze opvallende trend zien we ook in de eerste drie maanden van 2021 en 2022. Het aantal faillissementen deze maand ligt lager dan in dezelfde periode in 2022 (1,036) en hoger dan in dezelfde periode in 2021 (770).

Top 3 sectoren met de meeste faillissementen

In maart zagen we de meeste faillissementen in de handelssector (215). Daarna volgt de bouwsector met 209 faillissementen in totaal. Op de derde plaats staat de horecasector met 162 faillissementen. Samen vertegenwoordigen deze drie sectoren 61% van het totaal aantal faillissementen.

Als we inzoomen op de handelssector zien we dat de meeste faillissementen vielen in de categorie detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen met een verkoopoppervlakte van minder dan 100 m² (14). Vorige maand zagen we ook de meeste faillissementen binnen deze categorie in de handelssector.

In een wereld waarin economische onzekerheid heerst, werpt Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet, een licht op de situatie. Hij spreekt geruststellende woorden: “Hoewel het aantal faillissementen in de afgelopen maanden is gestegen, bevinden we ons nog steeds onder het niveau van vóór de pandemie. Historisch gezien zouden we verwachten dat een periode van lage economische groei of een recessie gepaard gaat met een aanzienlijke toename van faillissementen, maar het lijkt erop dat het momenteel nog niet gaat gebeuren.”

Peeters waarschuwt echter dat we niet achterover kunnen leunen. Instabiele energiekosten, inflatie en hoge lonen kunnen de komende maanden de druppel zijn die de emmer doet overlopen voor veel organisaties. Dit hoort echter allemaal bij een gezonde, dynamische economie. Het is belangrijk om te beseffen dat we nog steeds voor uitdagingen staan en dat voorzichtigheid geboden is.

Bekijk hier het hele rapport.

Deel via social media

Shirley Chih

Marketing & Communications Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wilt u meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor