België blijft de traagste betaler in Noord-Europa met 62% te late betalingen in Q4 2024

Leestijd 6 minuten | Geschreven door Shirley Chih | 2 juli 2025

Persberichten

Brussel, 2 juli 2025 – Meer dan zes op de tien (61,9%) Belgische ondernemers betaalde haar facturen in het vierde kwartaal van 2024 niet op tijd. Dat blijkt uit de meest recente “Payment Study” van bedrijfsdatasexpert Altares Dun & Bradstreet. België staat hiermee op de laatste plaats van alle Noord-Europese landen wat betreft laatbetalers. In andere Noord-Europese landen, zoals Denemarken (94,2%), Polen (87,5%) en Rusland (81,3%), betaalden ondernemingen wél op tijd.

Het blijft een uitdaging voor Belgische bedrijven om hun facturen op tijd te betalen. Meer dan zes op de tien ondernemingen (61,9%) betaalden hun rekeningen te laat in het laatste kwartaal van 2024, waarvan 2,4% zelfs de termijn van negentig dagen overschreed. In Q4 2023 was 59,6% van de bedrijven te laat, met 2,3% die de termijn van negentig dagen overschreed, en in Q4 2022 lag het cijfer op 56%, waarvan 1,6% de negentig dagen overschreed. Zo wint België voor het tweede jaar op rij de titel van traagste betaler in Noord-Europa.

De beste studenten van de klas vinden we in Denemarken, waar slechts 5,8% van de bedrijven hun schulden na de betalingstermijn aflostte in Q4 2023. Polen volgt met 12,5% te late betalingen, en Rusland maakt de top drie compleet met 18,7%.

Vooral grote bedrijven zijn laatbetalers

Ook de grootte van de Belgische ondernemingen beïnvloedt het betaalbedrag. Microbedrijven, minder dan 5 werknemers, zijn het snelst met het betalen van hun facturen. Toch daalt het aantal tijdige betalingen binnen deze groep: in Q4 2023 betaalde 41,7% hun facturen op tijd, maar in Q4 2024 daalde dat percentage naar 39,2%.

Grote bedrijven met meer dan 260 werknemers zijn de slechtste betalers: slechts 14% betaalde zijn facturen in Q4 2024 op tijd. Bedrijven van gemiddelde grootte (tussen de 50 en 259 werknemers) volgen met 28,5% tijdige betalingen, terwijl 34,5% van de kleine bedrijven hun facturen op tijd aflostte. Hoe je het ook draait of keert, België scoort bij elke ondernemingsgrootte het laagste cijfer van Noord-Europa.

Grote Belgische bedrijven hebben nog steeds moeite om betalingstermijnen te respecteren. Toch is het belangrijk te benadrukken dat ze niet extreem laat betalen. Geen enkel groot bedrijf overschrijdt de betalingstermijn met meer dan 90 dagen, terwijl 2,5% van de microbedrijven dit wel doet”, zegt Barry de Goeij, Senior Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet.

Transportsector scoort slechtste cijfers voor laatbetalingen

Kijkend naar de verschillende sectoren, loopt de agrarische sector voorop: 44,2% van de bedrijven in landbouw, bosbouw, jacht en visserij betaalde op tijd. Dat is een daling ten opzichte van Q4 2023, toen 47,6% nog binnen de termijn betaalde. De dienstensector volgt met 42,3% op tijd betalende bedrijven, en de financiële sector maakt de top drie compleet met 42,1%. De transport- en distributiesector blijft voor het tweede jaar op rij de slechtste betaler, met slechts 30,2% die op tijd betaalde, een lichte daling ten opzichte van 31,7% in Q4 2023.

Maar de échte laatbetalers, die meer dan negentig dagen te laat betalen, vinden we in de retailsector: 4,4% van deze bedrijven betaalde meer dan negentig dagen te laat, hetzelfde percentage als in Q4 2023. Hoewel de financiële sector de derde plaats veroverde als beste betaler, betaalde 2,3% van de laatbetalers uit deze sector pas na meer dan negentig dagen.

Textielbedrijven worstelen met betalingen

We zien dat de Belgische textiel- en kledingsector, die het al zwaar had, nu ook vaker te laat betaalt. Hoge energieprijzen, stijgende materiaalkosten en de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers drukken de marges flink. Bovendien kopen consumenten steeds vaker kleding bij buitenlandse webshops, waardoor de omzet van Belgische winkels en producenten verder daalt. In 2024 liep de omzet in de kledingindustrie opnieuw terug, terwijl de loonkosten door de automatische indexering blijven stijgen. Dit alles leidt tot een duidelijke verslechtering van het betaalgedrag: zo daalde het aandeel op tijd betaalde facturen in de categorie kleding en andere textielproducten met 8 procentpunt naar 35,3% en in de textielindustrie met 6,7 procentpunt naar 31,1%.

“België blijft structureel achterlopen als het gaat om op tijd betalen, en dat zet onze economische stabiliteit onder druk. Vooral sectoren zoals de retail en textiel hebben het financieel moeilijk, waardoor facturen vaker te laat betaald worden. De aanhoudende onzekerheid door geopolitieke spanningen en economische schommelingen, zoals de impact van internationale handelstarieven, versterken dit nog eens. Te late betalingen veroorzaken niet alleen kopzorgen voor de bedrijven zelf, maar werken als een domino-effect door in de hele keten,” zegt de Goeij.

Bekijk hier het hele rapport.

Deel via social media

Shirley Chih

Marketing Data Analyst

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor