Daling faillissementen zet door in tweede kwartaal

Leestijd 5 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 1 juli, 2011

Persberichten

Het aantal faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven lag in het tweede kwartaal van dit jaar 10 procent lager dan in diezelfde periode een jaar eerder. Voor het vijfde kwartaal op rij is sprake van een daling.

'closed down' op raam

Het aantal faillissementen is in het tweede kwartaal van 2011 met tien procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor het vijfde kwartaal op rij is sprake van een daling. In de provincies Flevoland, Utrecht gingen echter meer bedrijven over de kop. Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven door Dun & Bradstreet.

Het totaal aantal ondernemingen dat in het tweede kwartaal van 2011 failliet ging, is 1.562. Dit 10 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In de maand april is een daling zichtbaar van -8 procent. In de maand mei stijgt het aantal faillissementen juist met 38 procent. Jan Willem de Vries, algemeen directeur van Dun & Bradstreet: ‘De maand mei breekt met de dalende trend. Dit heeft echter vooral te maken met een extra uitspraakdag bij de rechtbanken in mei dit jaar. In juni wordt dit weer gecompenseerd en zien we juist een sterke daling van het aantal faillissementen met -42 procent.’ Over het hele kwartaal wordt de dalende trend voortgezet.

Horeca uitzondering

De daling is in alle sectoren zichtbaar, behalve in de horeca. Hier stijgt het aantal faillissementen juist met 12 procent. De Vries: ‘We zagen in het eerste kwartaal van 2011 ook al een stijging in deze sector. Aangezien de horeca het traditioneel moet hebben van de zomerperiode, zal in het volgende kwartaal vermoedelijk een daling inzetten.’ In de bouwsector zet de daling flink door (-25 procent). In de sectoren transport (-4 procent) en handel (-5 procent) was de daling ten opzichte van Q2 vorig jaar wat minder sterk dan gemiddeld.

Stijgers en dalers

In de provincies Flevoland (+ 63 procent) en Utrecht (+ 13 procent) was een flinke stijging zichtbaar. In Flevoland steeg het aantal faillissementen ook in het eerste kwartaal al tegen de dalende landelijke trend in. Flevoland is daarmee de enige provincie met meer faillissementen in het eerste half jaar 2011 dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in Utrecht, Noord-Holland en Drenthe was er sprake van een stijging in het tweede kwartaal. In Gelderland (- 34 procent) is de afname het grootst; ook Overijssel (- 30 procent) doet het goed. Hieronder een overzicht van de ontwikkeling per provincie in het tweede kwartaal, ten opzichte van 2010:

Flevoland +63%
Utrecht +13%
Noord-Holland + 7%
Drenthe + 5%
Friesland – 6%
Noord-Brabant – 8%
Zuid-Holland – 12%
Limburg – 13%
Zeeland – 19%
Groningen – 28%
Overijssel – 30%
Gelderland – 34%

Deel via social media

Anne de Geus

Marketing Campaign Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wilt u meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor