Compliance: wetgevingsontwikkelingen rondom witwassen, corruptie en dwangarbeid

Anne de Geus
23 september 2019 - Leestijd 4 minuten

Wetgeving op het gebied van witwassen, corruptie en dwangarbeid wordt almaar strenger. Niet vreemd, gezien de vele schandalen en alle maatschappelijke verontwaardiging daarover. Wat zijn de nieuwste wetgevingsontwikkelingen op deze drie vlakken? We zetten het voor je op een rijtje.

Compliance: wetgevingsontwikkelingen rondom witwassen, corruptie en dwangarbeid

1. Witwassen

Zomaar een greep uit de kranten van het afgelopen half jaar: Een megaboete voor Standard Chartered voor witwassen en het overtreden van sancties, een nog hogere boete voor Unicredit en Letse banken die onder het vergrootglas liggen na een reeks witwasschandalen. Mede vanwege dit soort gebeurtenissen schakelt de EU een tandje bij met de Anti-Money Laundering-richtlijnen (AMLD’s).

Vierde AML-richtlijn

De vierde AML-richtlijn (AMLD4) is, zo mag bekend zijn, alweer een tijdje geleden geïmplementeerd in Nederland. Het belangrijkste uit deze richtlijn is de introductie van de pseudo UBO. Oftewel: voor iedere entiteit moet minimaal één natuurlijke persoon als uiteindelijk belanghebbende (UBO) worden aangemerkt.

Vijfde AML-richtlijn

In 2020 moet de vijfde AML-richtlijn in Nederland van kracht zijn. Die bouwt voort op AMLD4 en breidt de regels ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme uit. Vanaf de implementatie vallen onder meer ook bepaalde cryptodienstverleners onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Door AMLD5 ziet het veelbesproken UBO-register het levenslicht. Persoonlijke gegevens van UBO’s van in Nederland opgerichte entiteiten moeten vanaf 2020 worden geregistreerd in het openbare UBO-register van de Kamer van Koophandel.

Daarnaast stelt AMLD5 nadere eisen aan het verscherpt cliëntenonderzoek voor zakelijke relaties en transacties in derde landen met een hoog risico, opgesteld door de EU en FATF commissies.

Zesde AML-richtlijn

In juni 2021 moeten alle EU-landen de zesde AML-richtlijn, die nu nog volop in ontwikkeling is, hebben omgezet in nationale wetgeving. AMLD6 vergroot de lijst met atypische misdrijven zoals milieudelicten en cybercriminaliteit en breidt de strafrechtelijke aansprakelijkheid van rechtspersonen uit.

2. Corruptie

Ook op het gebied van anti-omkoping en anti-corruptie proberen wetgevers wereldwijd het net steeds verder te sluiten.

Checklist Financial Intelligence Unit Nederland

De belangrijkste recente ontwikkeling op dit vlak is de checklist van de Financial Intelligence Unit Nederland. Dat is een lijst met 72 aanwijzingen en handvatten die banken, accountants, fiscalisten en trustkantoren moet helpen bij bijvoorbeeld het opsporen van corruptie en het detecteren van steekpenningen.

Nu de Checklist Financial Intelligence Unit Nederland is gepubliceerd, is het wachten op Nederlandse wetgeving omtrent corruptie en omkoping. Veel landen kennen immers al specifieke Anti-Bribery en Anti-Corruption (ABAC)-regelgeving, denk aan de Franse Sapin 2-wet, de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), de Britse UK Bribery Act en de Braziliaanse Clean Company Act.

3. Dwangarbeid

Dwangarbeid is weliswaar van een totaal andere orde dan witwassen en corruptie, maar niet minder actueel. Denk maar aan alle schandalen rondom elektronicafabrieken in China en kledingfabrieken in Bangladesh. We stippen graag twee ontwikkelingen aan.

UK Modern Slavery Act

De UK Modern Slavery Act uit 2015 verplicht bedrijven die zakendoen in het Verenigd Koninkrijk om jaarlijks een dwangarbeidverklaring te publiceren. Daarin staat of zij maatregelen hebben genomen om slavernij en mensensmokkel in hun supply chain te voorkomen. Heb je als bedrijf maatregelen getroffen? Dan moet je ze nauwgezet beschrijven. Dit stelt dus hogere eisen aan de due diligence op leveranciers voor Nederlandse bedrijven die handel drijven in het Verenigd Koninkrijk.

Social compliance

Social compliance is de toenemende druk die bijvoorbeeld door consumenten en NGO’s op bedrijven wordt uitgeoefend om ethisch verantwoord zaken te doen én dit van leveranciers en andere zakenpartners te eisen. Deze maatschappelijke pressie ligt in het verlengde van legislatieve druk vanuit wetten als de UK Modern Slavery Act en de California Transparency in Supply Chains Act.

Voldoe je niet alleen aan de eisen van de wetgever, maar ook aan die van de maatschappij? Dan ben je als bedrijf sociaal compliant. Bij social compliance draait het dus niet (alleen) om een check in the box-benadering, maar om een proactieve compliance-aanpak.

Compliant en beyond

Compliant moet je zijn. Beyond compliant wíl je zijn anno 2019, schrijven we in ons artikel ‘Beyond compliance: zes zonneklare voordelen’. En dat kan snel en effectief met de compliance-oplossingen van Altares – Dun & Bradstreet.

’s Werelds grootste bedrijvendatabase

In de Dun & Bradstreet Data Cloud vind je bijvoorbeeld bedrijfsgegevens van meer dan 330 miljoen ondernemingen wereldwijd. ’s Werelds grootste bedrijvendatabase bevat gegevens en afgeleide analytische inzichten over onder meer entiteiten, daaraan gekoppelde internationale beneficial ownership-structuren, UBO’s, sanctie- en PEP-lijsten.

Gebruik je deze actuele en geverifieerde gegevens real-time in je compliance-proces? Dan kun je voldoen aan binnen- én buitenlandse wetgeving. Bescherm je jouw organisatie tegen risico’s op het gebied van witwassen, omkoping en dwangarbeid. Zodat je ongewenste verrassingen voorkomt.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul uw gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met u op.
Of bel ons direct
België(afdeling verkoop) +32 (0)2 765 00 21Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04

Whitepaper

UBO monitoring

Uitdagingen en praktische overwegingen

Inzicht verwerven in UBO’s is een fundamentele eis van de anti-witwasrichtlijn van de EU. In deze whitepaper verkennen we manieren om problemen rond het verifiëren en monitoren van UBO’s uit de weg te ruimen.

Pdf van 28 pagina’s, 0,3 MB
visual

Wil je meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor