Waarom ESG de grootste game changer is voor Credit Managers

Henrica Westhoeve
23 mei 2023 - Leestijd 5 minuten

Als credit manager ben je primair verantwoordelijk voor een organisatie die financieel stabiel en winstgevend is. Maar in de wereld van nu moet jouw focus verder reiken dan alleen de financiële prestaties. ESG (Environmental, Social, Governance) heeft tegenwoordig net zo’n grote impact. Deze factoren worden steeds vaker gezien als cruciale indicatoren van de algehele gezondheid en duurzaamheid van een bedrijf. Dit maakt ESG de grootste game changer voor credit managers. Wat je ervan moet weten voor jouw organisatie leggen we hier voor je uit.

Piggy Bank ESG

Wat is ESG precies?

ESG-factoren zijn een set niet-financiële criteria die worden gebruikt om de prestaties van een bedrijf te evalueren op het gebied van milieu-impact, maatschappelijke verantwoordelijkheid en corporate governance. ESG-criteria kunnen variëren van de ecologische voetafdruk van een bedrijf, afvalbeheer, arbeidsbeleid tot diversiteit binnen een bestuur. Door ESG-criteria te integreren in kredietbeoordelingen, kunnen credit managers een meer alomvattend beeld krijgen van de risico’s en kansen die verband houden met de financiële prestaties van een bedrijf.

Lees ook: Groen geld beheren

5 redenen waarom ESG belangrijk is voor credit managers

Er zijn verschillende redenen waarom ESG een game changer is geworden voor credit managers:

1. Risico’s verminderen

Door ESG-factoren te analyseren, kun je als credit managers potentiële risico’s identificeren die niet worden vastgelegd in traditionele financiële analyses. Een bedrijf met bijvoorbeeld slechte arbeidspraktijken of milieu-naleving kan te maken krijgen met regelgevende boetes, reputatieschade of juridische stappen. Dat soort situaties hebben natuurlijk invloed op de financiële prestaties van dat bedrijf en, indien je samenwerkt, mogelijk ook op jouw bedrijf.

2. Groei en innovatie verbeteren

ESG-factoren kunnen ook kansen voor groei en innovatie aan het licht brengen. Zo letten klanten steeds vaker op waar een product vandaan komt en hoe duurzaam een service/product is. Je moet dus kunnen aantonen hoe duurzaam je product is wil je deze klant voor je winnen. Maar daarnaast is het ook goed om in te spelen op ESG factoren omdat je hiermee klanten bereikt die ook bereid zijn om een duurdere prijs voor te betalen juist omdat het een duurzaam product is. Daarnaast levert een ESG je ook extra aandacht op van investeerders. Investeerders kijken steeds vaker naar de ESG-score van een bedrijf omdat onderzoek uitwijst dat bedrijven die actief bezig zijn, ook financieel er beter voor staan.

3. Voldoen aan eisen van stakeholders

Investeerders, klanten en werknemers eisen steeds meer transparantie en verantwoordelijkheid van bedrijven met betrekking tot hun ESG-praktijken. Door ESG-criteria op te nemen in kredietbeoordelingen, kunnen credit managers aan deze eisen voldoen en de waarden van hun organisatie afstemmen op die van de stakeholders.

4. Kosten verminderen

ESG-inzichten kan je als bedrijf ook helpen om kosten te verlagen door een efficiënter gebruik van hulpbronnen, minder afval en beperking van de risico’s in verband met milieu- en sociale kwesties. Zo kan een bedrijf dat investeert in hernieuwbare energie de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen, de energierekening verlagen en het risico van toekomstige wettelijke sancties voor koolstofemissies beperken.

5. Duurzaam groeien in de toekomst

De voorgaande punten sommen eigenlijk de laatste reden op. Als je als credit professional bezig bent met ESG help je een bedrijf enorm om op een duurzame manier te groeien. Zowel nu als de komende tien jaar. ESG is niet zomaar een hot topic zoals eerder werd gedacht, maar echt de nieuwe maatstaaf voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Maak ESG inzichten makkelijk met Altares Dun & Bradstreet

De rol van een Credit Manager gaat dankzij de komst van ESG op een positieve manier veranderen. Het integreren van ESG-criteria in kredietbeoordelingen biedt credit managers een holistisch beeld van de risico’s en kansen die verband houden met de financiële prestaties van een bedrijf. Dit kan helpen om potentiële risico’s te identificeren die niet worden vastgelegd in traditionele financiële analyses en om kansen voor groei en innovatie aan het licht te brengen. Bovendien kunnen credit managers door aan de ESG-eisen van hun stakeholders te voldoen, de waarden van hun organisatie afstemmen op die van de stakeholders en de kosten verlagen door een efficiënter gebruik van hulpbronnen en minder afval. Het is dus essentieel om al Credit Manager de ESG-factoren te begrijpen. Dit een aanzienlijk verschil maken in het succes van een organisatie.

Voor dit alles is echter heel veel data nodig. Dit biedt Altares Dun & Bradstreet. We zijn een toonaangevende aanbieder van bedrijfsinformatie en -inzichten en bieden een scala aan ESG-oplossingen om credit managers te helpen ESG-criteria op te nemen in hun kredietbeoordelingen.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul uw gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met u op.
Of bel ons direct
België(afdeling verkoop) +32 (0)2 765 00 21Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor