De wereldwijde business impact van het Coronavirus

Leestijd 4 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 12 februari, 2020

Naarmate het nieuwe coronavirus zich buiten China in landen over de hele wereld verspreidt, wordt de volledige impact van het virus steeds duidelijker. In minder dan een maand tijd zijn er wereldwijd honderden doden gevallen en tienduizenden mensen besmet geraakt. Om de wereldwijde impact van de uitbraak te beoordelen, heeft Dun & Bradstreet een speciaal briefingrapport opgesteld: Business Impact van het Coronavirus.

toiletrollen in koffer

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft China alles uit de kast gehaald het virus te beteugelen. Het Chinees Nieuwjaar werd in grote delen van China afgelast en complete steden zijn vergrendeld. Zonder deze voorzorgsmaatregelen had het virus zich waarschijnlijk al veel verder verspreid. Echter hebben de voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen wel impact op bedrijven wereldwijd.

Om de wereldwijde impact van de uitbraak te beoordelen, heeft Dun & Bradstreet een speciaal rapport opgesteld: The Worldwide Business Impact of the Coronavirus. Het doel is om bedrijven die banden hebben met de getroffen regio’s te helpen de potentiële gevolgen voor hun bedrijven, supplychains en de economie in het algemeen te beoordelen.

Business Impact in China

Volgens het rapport is het scala aan getroffen bedrijven enorm, maar een paar sectoren vallen op:

  • Dienstverleners – Onder normale omstandigheden is het Chinees Nieuwjaar één van China’s grootste en meest winstgevende feestdagen. Door de uitbraak heeft de Chinese regering massabijeenkomsten afgelast om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Door de impact op de feestdagen en de beperkingen op het gebied van reizen, ervaren dienstverleners in China druk.
  • Productie – Evenzeer beïnvloed door het reisverbod, hebben fabrikanten moeite om grondstoffen naar hun fabrieken te krijgen. Bovendien zullen veel fabrikanten een eventuele heropening moeten uitstellen vanwege quarantaines en reisvertragingen.
  • Groothandel – Net als fabrikanten hebben groothandelaren in de getroffen gebieden moeite om hun producten bij klanten te krijgen. Zij worden getroffen doordat hun leveranciers worstelen met personeelsproblemen. Bovendien zijn de meeste bedrijven in de getroffen gebieden kleine ondernemers met minder dan 10 werknemers en kleine bedrijven met minder dan 100 werknemers. Deze bedrijven zullen waarschijnlijk zwaarder worden getroffen door de crisis en kunnen moeilijker herstellen als de uitbraak eenmaal is ingedamd.

Deze kaart illustreert de Chinese regio’s met 100 of meer bevestigde gevallen van coronavirus en het percentage van alle getroffen Chinese bedrijven.

coronavirus tableau

Interactieve kaart: Explore the business impact of the coronavirus outbreak.

Impact op de wereldwijde supply chain

Bedrijven buiten China worden getroffen omdat Chinese leveranciers niet in staat zijn producten en materialen te leveren. Om het probleem te verergeren, vertrouwen veel leveranciers buiten China op leveranciers in China om hun verplichtingen tegenover hun klanten na te komen.

Als de uitbraak doorgaat, is het waarschijnlijk dat de gevolgen voor bedrijven wereldwijd zullen toenemen en dat bedrijven wereldwijd onder druk komen te staan omdat hun Chinese partners in de dienstensector niet (langer) in staat zijn om betalingen op facturen te verrichten.

Door de risico’s van tevoren in kaart te brengen en te werken aan een oplossing, kunnen bedrijven wereldwijd hun supply chains beschermen en noodplannen opstellen. Open communicatie met zowel leveranciers als klanten kan helpen deze relaties te onderhouden en de onzekerheid tijdens de uitbraak te verminderen.

Lees meer over hoe Dun & Bradstreet uw bedrijf kan helpen.

De volledige Business Impact van het Coronavirus-rapport wordt geanalyseerd:

  • Het aantal actieve bedrijven, inclusief filialen of dochterondernemingen van buitenlandse bedrijven en hoofdkantoren, in de getroffen Chinese regio;
  • Het aantal bedrijven en Fortune 1000-bedrijven wereldwijd dat één of meer Tier 1- of Tier 2-leveranciers heeft in de getroffen Chinese regio;
  • Het percentage getroffen industrieën binnen de getroffen Chinese regio;
  • Het economische effect van de uitbraak van het coronavirus in vergelijking met het effect van zowel het SARS- als het Zika virus op de wereldwijde en lokale markten;
  • Twee verschillende scenario’s rond inperking en de voorspellende impact voor beiden.

Het verslag bevat ook zowel de best practices op korte als op lange termijn voor de manier waarop bedrijven hun toeleveringsketens tijdens de uitbraak kunnen beschermen. Deze praktijken kunnen ook worden toegepast op andere onvoorziene gebeurtenissen.

Klik hier om de volledige Business Impact van het Coronavirusrapport te krijgen, inclusief best practices voor de bescherming van uw toeleveringsketen.

Deel via social media

Anne de Geus

Marketing Campaign Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor