4 redenen waarom Master Data Management essentieel is voor het succes van je bedrijf

Henrica Westhoeve
11 april 2023 - Leestijd 7 minuten

In een tijd waar trends in digitalisering elkaar in een rap tempo opvolgen is het belangrijk dat je als organisatie hier in mee kan gaan. Maar digitalisering lijkt een trend van een aantal jaar geleden. Inmiddels faxen we niet meer, zijn we volledig digitaal, dus wat kun je nog meer doen? Het antwoord is simpel: Het perfectioneren van deze digitale processen. Met het perfectioneren kun je jouw werk efficienter maken, klanttevredenheid verhogen en kosten besparen. Dit proces heet Digital Operational Excellence (DoX). Omdat dit proces gebaeerd is op data uit je bedrijf speelt Master Data Management een essentiële rol in DoX. Maar er zijn meer redenen waarom Master Data Management cruciaal is voor succes.

Digital Operational Excellence

1. Data als startpunt

Als bedrijf beschik je over veel data. Klantgegevens, productgegevens en informatie over leveranciers zijn hier enkele voorbeelden van. Data is belangrijk in een digitale wereld, je wilt immers beslissingen nemen op basis van wat de data je vertelt omdat je zo zeker weet dat iets werkt. Het nadeel van data in een digitale wereld is dat alle data vaak overal en nergens is opgeslagen en snel ‘vervuild’ raakt. Een deel van de data zit waarschijnlijk in een CRM, Excel bestand of in andere systemen waar je als bedrijf gebruik van maakt.

Als je data over zo veel plekken versnipperd is en niet altijd met elkaar overeenkomt, is het nastreven van Digital Operational Excellence haast niet haalbaar. Vergelijk het met een verbouwing: Alle spullen voor de verbouwing bevinden zich op allerlei verschillende plaatsen, en je weet niet welke spullen je nodig hebt om de verbouwing soepel te laten verlopen.

2. Master Data Management als aannemer

Als je wilt beginnen met het streven naar DoX, moet je dus de data op orde hebben. Om nog eens de vergelijking van de verbouwing te gebruiken: Meestal neem je voor een grote verbouwing een aannemer aan omdat het complexe en tijdrovende klus is. Voor DoX is Master Data Management (MDM) de aannemer.

MDM is het proces van het creëren, onderhouden en delen van accurate en consistente gegevens over alle systemen en processen binnen een organisatie. Dit omvat het beheren van belangrijke bedrijfsgegevens zoals klantgegevens, productgegevens, leveranciersgegevens en financiële gegevens. Doordat MDM z’n werk doet kan jij beginnen/werken aan DoX.

Meer weten over je databases aan elkaar koppelen? Lees ook: Whitepaper databases koppelen: Breng je data in beweging

3. Eén centrale plek voor alle data

MDM is ook belangrijk voor Digital Operational Excellence omdat het de basis vormt voor een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering. Het zorgt ervoor dat alle bedrijfsgegevens op één centrale plaats worden opgeslagen en beheerd, waardoor inconsistenties en fouten worden geminimaliseerd en er betere beslissingen kunnen worden genomen op basis van actuele en betrouwbare gegevens.

Een van de grootste voordelen van MDM is dat het een gemeenschappelijke taal creëert voor de gehele organisatie. Door het implementeren van een consistente MDM-strategie, kunnen organisaties ervoor zorgen dat elke afdeling en elke medewerker dezelfde gegevens gebruikt en begrijpt. Dit noemen we ook wel een SSOT, een Single Source of Truth. Dit kan helpen om de samenwerking tussen afdelingen te verbeteren en de besluitvorming te versnellen.

4. Hoge kwaliteit en integriteit

Tot slot helpt MDM ook om de gegevensintegriteit te waarborgen en de kwaliteit ervan te maximaliseren. Dit is van cruciaal belang als je elke dag afhankelijk bent van data om bijvoorbeeld de juiste bestellingen door te kunnen voeren, of als je bijvoorbeeld accurate gegevens voor facturatie nodig hebt. Zonder goede data kan een bedrijf niet effectief klantenservice bieden. Evenzo kan je bedrijf niet efficiënt producten produceren of verkopen als je geen toegang hebt tot nauwkeurige productgegevens. Dit is allemaal essentieel om DoX goed te kunnen waarborgen.

MDM is de cruciale stap voor DoX

In conclusie is Master Data Management een cruciaal onderdeel van Digital Operational Excellence. Het creëert een gemeenschappelijke taal voor de organisatie en zorgt voor consistente en nauwkeurige gegevens, wat leidt tot betere beslissingen en meer efficiënte processen. Heb je deze stap nog niet gezet, dan raden we je aan je MDM onder de loep te gaan nemen.  

Weten waar je moet beginnen?

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met je data en deze op orde te brengen? Daarom maakten wij een overzichtelijke infographic die je in 5 stappen naar datasucces brengt!? Spreek je liever meteen een expert? Onze experts helpen je graag bij jouw uitdaging. Bekijk hier onze oplossingen of neem contact met ons op.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul uw gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met u op.
Of bel ons direct
België(afdeling verkoop) +32 (0)2 765 00 21Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04

Whitepaper

Data Detox

Raak je overtollige data kilo’s kwijt

Dirty Data kost bedrijven wereldwijd klauwen met geld. Bovendien lopen zij winst mis doordat ze concurrenten niet kunnen bijbenen die slimmer zijn met data en analytics. Met deze whitepaper stomen we je klaar voor efficient data management.

Pdf van 29 pagina’s, 0,4 MB
Data Detox

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor