Wat betekent de DAC7 wetgeving voor mij als bedrijf?

En welke rol speelt databeheer hierin?
Henrica Westhoeve
10 juni 2024 - Leestijd 3 minuten

De EU heeft sinds 2023 de DAC7 ingevoerd. Een Europese richtlijn voor platformexploitanten (beter bekend als marketplaces) om meer transparantie te bieden richting de Belastingdienst over wie er wat verkoopt via een marketplace. Hieraan voldoen kan best lastig zijn, vooral als je niet weet hoe je je data op de juiste manier opslaat.

Rapporteren over de DAC7

Informatie over de verplichtingen voor België vind je op deze pagina. Eigenlijk omhelst het alle marketplaces die opereren binnen de EU. Een marketplace is een app of website die spullen van derden (en soms ook van zichzelf) verkoopt. Voorbeelden van marketplace bedrijven zijn Bol, Kruidvat en VidaXL.

Wat moet ik rapporteren?

Er zijn een aantal gegevens die je moet delen met de Belastingdienst:

  • Identificerende gegevens van de verkoper en activiteiten
  • Aantal verrichte transacties/verkopen
  • Behaalde omzet
  • Bij onroerend goed: objectgegevens

Daarnaast moet je ook aan de verkopers laten weten dat je deze gegevens met de Belastingdienst deelt. Dit kun je doen door de verkopers een mail te sturen met een aanpassing op de bestaande overeenkomst, of algemene voorwaarden. Je moet wel expliciet melden welke gegevens je deelt.

Data en rapporteren

De kans is groot dat je als marketplace al over deze data beschikt. Het is immers interne data. Door de rapporteringsplicht is het wel belangrijk dat je deze data goed gestructureerd in je systeem hebt staan. Het structureren en goed in kaart brengen van data noemen we ook wel Master Data Management. Om goed over de DAC7 te rapporteren moet je er zeker van zijn dat verkopers niet twee keer of onder verschillende namen in je systeem staan. Een data cleanse kan hier een simpele oplossing voor zijn. Zo voorkom je dat je onnodig veel rapporteert, of per ongeluk de verkeerde informatie rapporteert.

Lees ook: Automatiseer je dataonderhoud met dataxess

Tools

Met een MDM tool zoals dataxess krijg je niet alleen een automatische opschoning van je data, maar krijg je ook nog aanvullende informatie over je verkoper in het systeem. Is de verkoper bijvoorbeeld onderdeel van een familiestructuur, dan krijg je ook de familiestructuur te zien. Verhuisd de verkoper naar een ander kantoor? Dan wordt die informatie automatisch bijgewerkt. Ook kun je zien of je verkopers facturen op tijd betalen en zijn er nog ongeveer 250 datapunten waar je informatie uit kan putten.

Kortom, de DAC7 wetgeving hoeft voor je bedrijfsvoering geen grote veranderingen mee te brengen. Wel is het belangrijk dat je goed kijkt naar je huidige data. Ga na of de data nog up-to-date is, en kijk eens kritisch naar de manier waarop je deze data structureert in je huidige systeem. Wellicht is je systeem toe aan een schoonmaak.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul uw gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met u op.
Of bel ons direct
België(afdeling verkoop) +32 (0)2 765 00 21Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04

Whitepaper

Sales & Marketing

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Onze producten helpen je om doelgroepen te bepalen en segmenten te creëren voor gepersonaliseerde communicatie en campagnes.

Pdf van 20 pagina’s, 4,8 MB
Hoovers Hero Image

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor