846 Belgische bedrijven failliet in januari 2023

Leestijd 4 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 21 februari 2023

Persberichten

Vooral bouw en horeca delven het onderspit

Dilbeek, 21 februari 2023 – In de eerste maand van 2023 gingen in België 846 bedrijven failliet. Het aantal ligt veel hoger dan in januari 2022, toen gingen zowat 712 bedrijven kopje onder. Procentueel is dat zo’n 19 procent minder dan afgelopen maand. Dat blijkt uit het faillissementenrapport van bedrijfsdataexpert Altares Dun & Bradstreet na analyse van haar laatste cijfers. Toch is het niveau van vóór corona nog lang niet bereikt. In januari 2020 sloten namelijk 1189 bedrijven voorgoed de deuren.

Altares Dun & Bradstreet bekijkt maandelijks de faillissementen in België en belicht daarbij ook de verschillende provincies en sectoren. Net als in de meeste maanden, staat de bouwsector op kop met 182 faillissementen in totaal. Ook in 2022 was deze sector 2022 koploper met een totaal van 2195 faillissementen over het hele jaar. Op de tweede plaats van meeste faillissementen sinds januari 2023 staat de horecasector, nadien volgt handel. Zo’n 170 hotels/restaurants/cafés gingen afgelopen maand failliet, daarmee is de sector ook meteen de sterkste stijger sinds december 2022. Toen stond dat aantal nog op 150. De handelssector meldde een aantal van 168, een daling van 8 bedrijven sinds eind vorig jaar.

Deze laatste telt sinds 2018 maar liefst 12.655 bedrijven die bankroet gingen, daarmee stond deze sector op de eerste plaats met de meeste faillissementen. Na corona, sinds 2021, sloeg de trend over naar de bouwsector.

Op nationaal niveau toonde de Antwerpse provincie het grootste ondernemingsrisico, met 118 bedrijven die op de fles gingen. Van alle ingeschreven bedrijven, komt dat neer op een relatief percentage van 0.05%. Sectoren met een dalende trend in faillissementen, zijn die van financiële dienstverlening en informatie en communicatie.

Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet: “Onze analyse laat zien dat het met het aantal faillissementen nog steeds meevalt: ondanks de stijging van de afgelopen maanden, zitten we nog steeds onder het niveau van vóór corona. Tegelijkertijd is het niet zo dat de economie de groei doormaakt die iedereen had verwacht na de coronapandemie: we zitten nu eerder tegen een nul-groei aan, waarbij we een recessie nog net hebben kunnen vermijden. Historisch is het zo dat een lage economische groei of een recessie, gepaard gaat met een sterkere stijging van het aantal faillissementen, maar dat zien we voorlopig nog niet echt gebeuren. Wel moeten we nu ook rekening houden met de instabiele energiekosten, de inflatie en hoge lonen. Die factoren kunnen de komende maanden de emmer wel eens doen overlopen voor veel organisaties. Maar ook dat hoort bij een gezonde, dynamische economie.”

Download hier het volledige faillissementenrapport januari 2023.

Deel via social media

Anne de Geus

Marketing Campaign Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor