Handel in de horecasector daalt met 20% tussen april en juni

Leestijd 8 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 26 juli 2022

Persberichten

De macro-economische situatie veroorzaakt vertragingen in andere sectoren, maar met kleinere impact

Brussel, 26 juli 2022 – De opleving van de handelsintensiteit sinds begin 2022 heeft zich in België tot in april voortgezet. In mei liep de handelsintensiteit plotseling terug, waarna zij zich in juni opnieuw stabiliseerde. Geen enkele sector vormt een uitzondering op deze daling die het gevolg is van diverse macro-economische factoren zoals de aanhoudende inflatie, de oorlog in Oekraïne, de renteverhoging door de ECB, enz. De sterke opwaartse tendens aan het begin van het jaar is sinds mei omgeslagen naar een scherpe daling. Voor de maand juni is de index opnieuw stabiel, maar op een niveau dat 7,7% lager ligt dan in april, toen we ons opnieuw op 92% van de economische activiteit van voor de coronacrisis bevonden. Dit blijkt uit de driemaandelijkse analyse van de handelsintensiteitsindex door Altares Dun & Bradstreet. Deze index verzamelt en verwerkt maandelijks bedrijfs- en factuurgegevens van de Belgische markt. Het referentiepunt is januari 2020 (=100%).

Voor deze laatste studie heeft Altares Dun & Bradstreet de betalingen van meer dan 100.000 bedrijven in België geanalyseerd. Op basis van het aantal verzonden facturen en andere (anonieme) financiële gegevens heeft Altares vastgesteld dat de economische activiteit van de horecasector het zwaarder te verduren heeft dan andere sectoren. Bars en restaurants hebben tussen april en juni 20% van hun economische activiteit moeten inleveren. Ook de hotels hadden tussen april en mei te lijden, maar in juni kenden ze een lichte opleving, waarschijnlijk als gevolg van de start van het zomerseizoen.

Overheidssector daalt, met een mogelijke heropleving in het najaar

Na een stijging in het begin van het jaar volgde de handelsintensiteit van de publieke sector een tendens die vergelijkbaar is met de gemiddelde tendens in België. Die kende een mooie stijging tot april, met een daling in mei en een stabiele index in juni. De factor die deze vergelijkbare tendens kan veranderen is het coronavirus. De coronabesmettingen in Europa zijn de laatste weken toegenomen en het is mogelijk dat de regering in het najaar opnieuw vaccinatiecampagnes zal lanceren. Dit zou een invloed hebben op de handel, waarbij de overheidssector dan een stijgende curve zou kunnen zien.

De bouwsector houdt stand ondanks inflatie

Ook de bouwsector ontsnapte niet aan de algemene trend van dalende handelsintensiteit, maar kende in mei een kleinere daling dan sommige andere sectoren. Uit een onderzoek van de Nationale Bank blijkt echter dat de bouwsector zich zorgen maakt over de toekomst. De ongebreidelde inflatie kan gevolgen hebben voor de aankoop van vastgoed, wat zou kunnen resulteren in een daling van de index in de nabije toekomst. Dat zal afhangen van de Belgen en hun voornemen om te investeren in huisvesting, zoals zij de afgelopen jaren hebben gedaan. Stijgende rentevoeten kunnen een negatieve rol spelen voor de sector.

Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet: “Deze daling van de handel komt voor ons niet als een verrassing. De politieke en economische instellingen maken zich zorgen over de inflatie. Volgens Statbel is de inflatie in juni gestegen van 8,97% tot 9,65%. Dit is het hoogste niveau sinds oktober 1982, toen de inflatie in België 9,84% bedroeg. Deze hoge inflatie heeft negatieve gevolgen voor de huishoudens, die koopkracht verliezen, en dus voor de economie in het algemeen. De autoriteiten nemen daarom maatregelen, zoals het verhogen van de rentevoeten, om de economische activiteit tot bedaren te brengen en terug te keren naar beter beheersbare inflatiepercentages.”

Lees hier het hele rapport.

Deel via social media

Anne de Geus

Marketing Campaign Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wilt u meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor