Minder handel, maar stabiel betaalgedrag in Q1 2024

Leestijd 5 minuten | Geschreven door Shirley Chih | 8 mei 2024

Persberichten

Brussel, 8 mei 2024 – Uit recente analyses van Altares Dun & Bradstreet blijkt dat Belgische bedrijven in het eerste kwartaal van 2024 minder intensief hebben gehandeld in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De handelsintensiteit daalde met 5,0% ten opzichte van Q4 2023. Ondanks deze daling blijft het algemene betaalbedrag en aantal faillissementen van Belgische bedrijven tot nu toe relatief stabiel sinds de start van 2024, met een totaal van 3.215.

Stabiel betaalgedrag in Q1 2024

De daling van de handelsintensiteit had gevolgen voor verschillende sectoren, waarbij met name landbouw, bosbouw en visserij (-7,10%), de bouwnijverheid (-5,6%), restaurants en cafés (-5,2%), en de groothandel (-5,2%) significante dalingen in handelsactiviteit noteerden.

Daarentegen bleef het algemene betaalgedrag van Belgische bedrijven stabiel. Dit kwartaal betaalden zij gemiddeld 9,61 dagen na de vervaldatum, wat een lichte verbetering van 0,31% betekende. In het eerste kwartaal van 2023 betaalde 32,54% nog binnen de 30 dagen, terwijl dit percentage in het eerste kwartaal van 2024 steeg naar 35,8%. Wat betreft de betalingstermijnen per sector vallen vooral restaurants (gemiddeld rond de 15 dagen), hotels (gemiddeld rond de 10 dagen) en de winning van delfstoffen (gemiddeld rond de 10 dagen) op als laatbetalers.

Faillissementen raken de Bouw, Handel en Horeca

In het eerste kwartaal van 2024 steeg het aantal faillissementen tot 3.215, wat een toename van 10% betekent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2023 is er slechts een stijging van 1%. Met name de bouwnijverheid (626), handel (613) en de horeca (519) werden zwaar getroffen met de meeste faillissementen. Op provinciaal niveau gingen voornamelijk in Antwerpen (14%), Brussel (12,5%) en Luik (8%) de meeste bedrijven failliet.

Risico’s onvermijdelijk in 2024

De achterblijvende groei van de Amerikaanse economie kan repercussies hebben voor belangrijke handelspartners van België, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Een mogelijke toename van economische instabiliteit in deze regio’s brengt op zijn beurt ook risico’s met zich mee voor België.

Bovendien duiden het dalende ondernemersvertrouwen en de lichte afname van het consumentenvertrouwen erop dat de economie nog niet volledig is hersteld. Hoewel het aantal faillissementen lijkt te zijn gestabiliseerd op het niveau van vóór de pandemie, is er geen sprake van een faillissementsexplosie. De vooruitzichten suggereren dat het huidige niveau naar verwachting gehandhaafd zal blijven gedurende het komende kwartaal”, verklaart Barry De Goeij, data expert bij Altares Dun & Bradstreet.

Bekijk hier het hele rapport.

Deel via social media

Shirley Chih

Marketing & Communications Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor