Brussel, 8 mei 2024 – Uit recente analyses van Altares Dun & Bradstreet blijkt dat Belgische bedrijven in het eerste kwartaal van 2024 minder intensief hebben gehandeld in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De handelsintensiteit daalde met 5,0% ten opzichte van Q4 2023. Ondanks deze daling blijft het algemene betaalbedrag en aantal faillissementen van Belgische bedrijven tot nu toe relatief stabiel sinds de start van 2024, met een totaal van 3.215.
Stabiel betaalgedrag in Q1 2024
De daling van de handelsintensiteit had gevolgen voor verschillende sectoren, waarbij met name landbouw, bosbouw en visserij (-7,10%), de bouwnijverheid (-5,6%), restaurants en cafรฉs (-5,2%), en de groothandel (-5,2%) significante dalingen in handelsactiviteit noteerden.
Daarentegen bleef het algemene betaalgedrag van Belgische bedrijven stabiel. Dit kwartaal betaalden zij gemiddeld 9,61 dagen na de vervaldatum, wat een lichte verbetering van 0,31% betekende. In het eerste kwartaal van 2023 betaalde 32,54% nog binnen de 30 dagen, terwijl dit percentage in het eerste kwartaal van 2024 steeg naar 35,8%. Wat betreft de betalingstermijnen per sector vallen vooral restaurants (gemiddeld rond de 15 dagen), hotels (gemiddeld rond de 10 dagen) en de winning van delfstoffen (gemiddeld rond de 10 dagen) op als laatbetalers.
Faillissementen raken de Bouw, Handel en Horeca
In het eerste kwartaal van 2024 steeg het aantal faillissementen tot 3.215, wat een toename van 10% betekent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2023 is er slechts een stijging van 1%. Met name de bouwnijverheid (626), handel (613) en de horeca (519) werden zwaar getroffen met de meeste faillissementen. Op provinciaal niveau gingen voornamelijk in Antwerpen (14%), Brussel (12,5%) en Luik (8%) de meeste bedrijven failliet.
Risicoโs onvermijdelijk in 2024
De achterblijvende groei van de Amerikaanse economie kan repercussies hebben voor belangrijke handelspartners van Belgiรซ, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Een mogelijke toename van economische instabiliteit in deze regio’s brengt op zijn beurt ook risico’s met zich mee voor Belgiรซ.
Bovendien duiden het dalende ondernemersvertrouwen en de lichte afname van het consumentenvertrouwen erop dat de economie nog niet volledig is hersteld. Hoewel het aantal faillissementen lijkt te zijn gestabiliseerd op het niveau van vรณรณr de pandemie, is er geen sprake van een faillissementsexplosie. De vooruitzichten suggereren dat het huidige niveau naar verwachting gehandhaafd zal blijven gedurende het komende kwartaalโ, verklaart Barry De Goeij, data expert bij Altares Dun & Bradstreet.