Nieuwe vereniging voor zakelijke B2B informatie roept op tot behoud vrij gebruik bedrijfsinformatie

Leestijd 5 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 7 september, 2020

Persberichten

Rotterdam, 7 september 2020 – Vijf toonaangevende spelers op het gebied van bedrijfsinformatie hebben hun krachten gebundeld in de nieuwe Vereniging voor zakelijke B2B informatie. Deze branchevereniging heeft als doel het opzetten en bewaken van gezamenlijke kwaliteitsstandaarden en het behartigen van de collectieve belangen van zakelijke informatieleveranciers in Nederland. Het behoud van een goede toegang tot bedrijfsinformatie, privacy en rechtszekerheid zijn daarbij de belangrijkste thema’s.

wolkenkrabbers nyc

Bedrijfsinformatie als basis voor betrouwbaar zakendoen

Dagelijks maken tienduizenden bedrijven gebruik van krediet- en andere bedrijfsinformatie. Dit soort informatie vormt de basis in talloze essentiële bedrijfsprocessen, onder meer voor het beoordelen van risico’s bij het aangaan van een zakelijke relatie. Bijvoorbeeld door inzicht te verkrijgen in de kredietwaardigheid of de concernstructuur en belanghebbenden van een bedrijf. Veneboer: “Zeker nu de coronacrisis zorgt voor grote onzekerheden en discontinuïteit, is het voor ondernemers extra van belang om zeker te weten dat zij betrouwbaar zaken kunnen doen.” Bedrijfsinformatiespecialisten leveren deze inzichten door openbare handelsinformatie te structureren en analyseren en deze te verrijken met informatie uit vele andere bronnen en zelf ontwikkelde data-intelligentie.

Krachtig platform namens de sector

Altares Dun & Bradstreet, CreditDevice, Creditsafe, Company.info en Graydon, de meest vooraanstaande partijen in de markt, hebben zich nu verenigd in de nieuwe branchevereniging. Met de vereniging vormen de marktpartijen een krachtig platform voor het beschermen van de kwaliteit van de sector. Veneboer: “We werken onder meer aan de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden en een gedragscode op het gebied van privacy. Hiermee borgen we een uniform privacybeleid op hoog niveau.”

“Het eerste belangrijke speerpunt voor de vereniging is voorkomen dat het Handelsregister op slot gaat”, aldus Rob Veneboer, voorzitter van de Vereniging voor zakelijke B2B informatie. “De toegankelijkheid van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is namelijk van groot belang. Niet alleen om onze bewezen rol in het economisch verkeer goed te kunnen vervullen, maar ook voor het borgen van de rechtszekerheid binnen zakelijke overeenkomsten in het algemeen.”

Monopolisering Handelsregister

De vereniging fungeert tevens als officiële gesprekspartner namens de sector voor de overheid en partijen als de Kamer van Koophandel op belangrijke onderwerpen zoals privacy, rechtszekerheid en de openbaarheid van bedrijfsinformatie. “Als branchevereniging pleiten we er nadrukkelijk voor dat bedrijfsinformatie voor onze bedrijven toegankelijk en bruikbaar blijft. We zien namelijk een toenemend spanningsveld tussen de rol van marktpartijen zoals bedrijfsinformatiespecialisten en de commerciële koers van een publieke dienstverlener als de Kamer van Koophandel.” Monopolisering van het Handelsregister maakt het niet alleen voor het bedrijfsleven lastiger om goed geïnformeerd zaken te doen, ook zal het leiden tot hogere tarieven voor eindafnemers. Een verdere afscherming van het Handelsregister dupeert ondernemers en marktpartijen bovendien ook doordat het een harde stop betekent van innovatie van de bedrijfsinformatiesector. Geverifieerde handelsgegevens staan immers aan de basis van de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Over de Vereniging voor Zakelijke B2B Informatie

De Vereniging voor Zakelijke B2B informatie is opgericht door vijf toonaangevende aanbieders van bedrijfsinformatie: Altares Dun & Bradstreet, CreditDevice, Creditsafe, Company.info en Graydon. Gezamenlijk bedienen zij het overgrote deel van de Nederlandse markt voor krediet- en bedrijfsinformatie. Ze ondersteunen tienduizenden bedrijven in rechtszeker handelen bij miljoenen zakelijke overeenkomsten per jaar door het verstrekken van betrouwbare, complete en actuele bedrijfsinformatie. Deze informatie stelt bedrijven in staat om onderbouwde zakelijke beslissingen te nemen, kansen te identificeren en risico’s te verkleinen. Openbare bedrijfsinformatie is hiervoor één van de belangrijkste bronnen, die wordt verrijkt met informatie uit andere bronnen en eigen ontwikkelde data-intelligentie. De vereniging is dan ook groot pleitbezorger van snelle, technisch functionele en eerlijke toegang tot bedrijfsinformatie.

Deel via social media

Anne de Geus

Marketing Campaign Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor