Zwaarst getroffen sectoren kennen grootste stijging handelsintensiteit na pandemie

Leestijd 4 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 3 mei 2022

Persberichten

Retail toont grootste verschil van 16% minder handelsintensiteit

Brussel, 3 mei 2022 – De heropleving van de handelsintensiteit sinds het begin van 2022 zette zich ook tot maart verder door. De structurele stijging van deze economische activiteiten zijn duidelijk zichtbaar in elke sector, enkel binnen de overheid blijft deze eerder stabiel. Restaurants en cafés leven het hardst op, met slechts een verschil van 10% handelsintensiteit ten opzichte van januari 2020. Toch is het veilig om te stellen dat de economische groei zich nog niet volledig op het niveau van voor corona bevindt. Dat blijkt uit de kwartaalanalyse van Altares Dun & Bradstreet binnen de index Handelsintensiteit. Die index verzamelt en verwerkt op maandelijkse basis bedrijfs- en facturatiegegevens uit de Belgisch markt. Het ijkpunt is januari 2020 (=100).

Bericht gaat verder onder de afbeelding.

Hoewel alle sectoren aan een continue opmars bezig zijn, blijft de economische activiteit van de overheid echter stabiel met een gemiddelde van 92% activiteit in 2022 in vergelijking met het meetpunt in januari 2020. Net als alle andere sectoren kelderde deze tak aan het begin van de pandemie enorm. Pas in mei vorig jaar steeg de index weer tot een toppunt van 104%. Oktober 2021 kende de laagste activiteitsmeting, slechts 83% van het ijkpunt in januari 2020.

Horeca geniet hardst van herstel

De Belgische horeca was eind 2021 nog steeds één van de meest hardst getroffen sectoren, met name restaurants en cafés bevonden zich op het laagste punt. Dit dieptepunt bevond zich in september 2021, met slechts 68% activiteit. Hoewel de totale bedrijvigheid nog steeds onder het niveau van pre-corona ligt, kennen restaurants en cafés wél de sterkste stijging van het eerste kwartaal in 2022. Ook de hotels kennen een sterke stijging, van 77% economische activiteit in december 2021 naar 89% in maart 2022.

Bouwsector en retails krabbelen overeind

De bouwsector kampte sinds 2020 met stevige uitdagingen zoals de lange levertermijnen, verdubbelde materiaalprijzen en het tekort aan werkkrachten. In vergelijking met de andere sectoren, heeft de bouwtak nog steeds een lagere interest. Het laagste punt van de handelsintensiteit bevond zich tussen augustus en september vorig jaar, met 78%. Nadien, in het eerste kwartaal van 2022 kende de sector een forse stijging van zowat 10%.

De inflatie, beperkte uitgaven en het veranderende consumentengedrag gaan gepaard met de laagste indexscore van deze analyse. De consument legt zichzelf beperkingen op om tegemoet te komen aan deze hordes, wat ertoe leidt dat retail het minst profijt haalt uit de algemene opleving van de Belgische economie. In maart 2021 stond de activiteit gelijk aan 85%, waar die in maart 2022 nog maar op 84% staat. Wel is een stijging van 6% merkbaar sinds januari 2022.

Invloed oorlog Oekraïne

Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet: “Het einde van de lockdown en de stop op coronamaatregelen brengen werken opzwepend binnen de sectoren. Optimisme is goed, maar het is essentieel om realistisch te blijven. De oplopende energiekosten en inflatie drukken nog steeds op de consument én het producentenvertrouwen. Ook is het nog afwachten wat de invloed van de oorlog in Oekraïne zal zijn. De Belgische economische activiteit is nog niet helemaal op het niveau van vóór de pandemie maar de eerste cijfers van 2022 wijzen op een positieve wending.”

Lees hier het hele rapport.

Deel via social media

Anne de Geus

Public Relations Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wilt u meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor