Het in kaart brengen van eigendomsstructuren voelt soms als speuren in een doolhof. Zeker als er meerdere lagen en internationale entiteiten bij komen kijken. Toch wordt dat precies wat straks van banken en indirect ook van corporates wordt verwacht.

De European Banking Authority werkt aan strengere anti-witwasregels. Banken moeten straks meer inzicht geven in wie er รฉcht achter een organisatie zit. Dit betekent dat ook tussenliggende eigendomslagen en complexe structuren inzichtelijk moeten zijn. Hoewel deze regels officieel voor banken gelden, hebben zij directe impact op bedrijven die onderdeel zijn van het KYC-proces.
Wat verandert er
De EBA vraagt niet alleen om inzicht in de uiteindelijke belanghebbenden, maar ook in alle tussenliggende lagen. De definitie van een complexe structuur wordt breder, waardoor vaker duidelijk moet worden hoe de structuur precies in elkaar zit. Dit vraagt om meer en gedetailleerdere informatie, zoals organigrammen.
Waarom dit ook jouw compliance processen raakt
Deze regels zijn gericht op banken, maar de gevolgen merk je als bedrijf direct. Banken hebben namelijk informatie nodig om aan hun verplichtingen te voldoen. Heb je een internationale of gelaagde structuur? Dan kun je vaker extra vragen of meer verzoeken rondom documentatie verwachten. Zonder heldere informatie loop je het risico op vertraging bij onboarding of periodieke reviews.
Wat je nu al kunt doen
De druk op transparantie neemt toe. Door nu je eigendomsgegevens goed te organiseren voorkom je later vertraging en extra vragen. Begin met:
- Je eigendomsstructuur in kaart brengen, inclusief tussenliggende entiteiten
- Vastleggen wie waar zeggenschap heeft, tot op het niveau van uiteindelijk belanghebbenden (UBOโs)
- Werken met betrouwbare, actuele en verifieerbare bronnen
- Analyseren waar de risicoโs liggen: niet elke structuur is complex, maar zonder uitleg kan dat wel zo lijken
Lees ook: Voorbereiden voor de AMLA: In vier stappen naar een waterdicht AML-framework
Heldere eigendomsstructuren zijn niet alleen een vereiste, maar ook een kans om grip te houden op risicoโs en informatieverzoeken. Altares D&B helpt je bij het inzichtelijk maken van eigendoms- en zeggenschapsstructuren, wereldwijd en tot op UBO-niveau. Inclusief tussenliggende entiteiten. Onze data biedt niet alleen overzicht, maar ook context. Zo ben je beter voorbereid op vragen vanuit banken en voorkom je onnodige vertraging in je KYC-trajecten. Lees hier meer over onze compliance oplossingen.
Conclusie
De regels worden strenger, de verwachtingen hoger. Door nu al te investeren in transparantie en controle over je eigendomsstructuur, voorkom je vertraging en blijf je voor de regels uitlopen in plaats van er achteraan. Het is niet alleen een eis, maar een voordeel.