Credit Risico in de tijd van Big Data

Michiel Scheepens
25 augustus 2017 - Leestijd 4 minuten

Big Data is een veel nieuwer begrip. Ik neig er naar om te denken dat het een nieuwe naam is voor iets dat mensen al lang doen: data analyseren om waardevolle inzichten te creëren.

De kenmerken van data-analyse zijn veranderd met de ontwikkeling van informatie, we zien exponentiële groei in het volume, we zien verscheidenheid, de snelheid en veranderingen in de waarheid van de gegevens;

De zogenaamde ‘Four V’s of Big Data’ (volume, variety, velocity, veracity). Hetzelfde fenomeen geldt ook voor Credit Management.

Credit Risico in de tijd van Big Data

Je vindt tegenwoordig altijd wel iemand die voor bijna niets iets kan voorspellen. Het voorspellen van faillietsementen van potentiële klanten en leveranciers. Maar vergis je niet, kwalitatieve voorspellende inzichten (predictive scores/insights) zijn geen commodity.

Hoe kan je de kwaliteit van deze voorspellende scores beoordelen? Er bestaan ​​geen harde criteria, behalve wachten en uiteindelijk een analyse doen of de voorspellingen daadwerkelijk kloppen. Dit is geen optie, want je wilt toch geen onnodige risico’s lopen met de winst en verlies van jouw onderneming?

Mijn antwoord is: net als overal in het leven, er zijn geen gratis maaltijden. Kwaliteit heeft een een prijs, de kosten van data collectie zijn een lange termijn investering, een investering in data kwaliteit (tijdigheid, volledigheid, juistheid, …) en in het creëren van inzichten. Omdat voorspellende inzichten die zijn gebaseerd op onvolledige gegevens, onjuiste gegevens, ontijdige data of gegevens die om welke reden dan ook van lage kwaliteit zijn, zijn te duur: ze leiden niet alleen tot het niet voorspellen van echte faillietsementen, maar ook tot te veel “false positives”: u zult weerhouden worden van de juiste keuzes omdat een onbekwame partij een faillietsement voorspelt van (en waardoor er geen zaken gedaan worden met) bedrijven die financieel gezond zijn.

Dit is mijn advies ook voor credit management: data kwaliteit is de sleutel tot succes, voorspellende inzichten om uw kredietrisico beheren zijn van hoge waarde. Wiens data kwaliteit vertrouw jij het meest?

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul uw gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met u op.
Of bel ons direct
België(afdeling verkoop) +32 (0)2 765 00 21Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor