Op 22 juni 2023 vond het langverwachte Credit Summer Event plaats op Landgoed Veghel. Altares Dun & Bradstreet, Bierens Incasso Advocaten, TriFinance en de Vereniging Voor Credit Management sloegen de handen ineen en dit resulteerde in een inspirerende dag vol inzichten, netwerkmogelijkheden en waardevolle kennisdeling.In deze blog blikken we terug op het evenement en delen we de hoogtepunten van de dag.
Triple threat
Dit jaar stond in het teken van de Triple Threat in Credit Management. Net wanneer we denken dat we de impact van Covid-19 achter ons laten, worden we geconfronteerd met een drietal nieuwe uitdagingen: hoge energieprijzen, verstoringen in toeleveringsketens en de krappe arbeidsmarkt. In deze turbulente tijden is het begrijpelijk dat veel organisaties zich afvragen welke uitdaging hun prioriteit krijgt en hoe andere bedrijven dit oplossen. En bovenal, welke rol je als credit manager hebt in dit turbulente speelveld.
Gedurende de dag waren er verschillende panels en keynotes waarin experts hun licht lieten schijnen over specifieke onderwerpen binnen de Triple Threat. Wederom was Jeroen Smit aanwezig als moderator om de discussies in juiste banen te leiden.
Krapte op de arbeidsmarkt
Het Credit Summer Event werd afgetrapt met een levendig betoog van Jos Ahlers over Generatie Z (geboren tussen 1995 en 2010) en hoe deze jonge generatie zichzelf positioneert in de huidige arbeidswereld. Generatie Z groeit op te midden van razendsnelle digitalisering. Als werkgever sta je voor de uitdagende taak om een andere aanpak te hanteren dan voor voorgaande generaties.
Tijden veranderen en dat geldt ook voor de werkdrijfveren van verschillende generaties op de werkvloer. Voor Generatie Z draait het niet alleen om geld, waardoor het traditionele verticale succesmodel zijn aantrekkingskracht verliest. Succes wordt nu gedefinieerd door autonomie, groeimogelijkheden en de impact die ze kunnen hebben. Het oude paradigma van โoud leert jongโ maakt plaats voor een omgeving waarin iedereen van elkaar leert. Om Generatie Z te behouden, moeten werkgevers ruimte bieden voor ondernemerschap, projecten en individuele ontwikkeling. โPraat niet alleen over technologie, maar over de impact die ze kunnen hebben op anderenโ, zegt Ahlers.
Tony Swinnen (SD Worx) en Hannelore van Meldert (Acerta) voegden zich bij het gesprek om hun inzichten en ervaringen te delen over het omgaan met deze jonge, ambitieuze generatie. Zij benadrukken het belang van teamloyaliteit, het aanpassen van banen voor inclusiviteit en het bieden van impactvol werk. Cruciale elementen in het creรซren van duurzame loopbanen zijn: vertrouwen geven, faciliterend leiderschap en het vinden van de juiste balans tussen uitdaging en energie.
Inflatie en de impact op het bedrijfsleven
Han Mesters, sectoreconoom bij ABN AMRO, benadrukt het belang van โhuman capitalโ en legt uit dat slechte cultuur en management (โbad applesโ) niet alleen invloed hebben op de bedrijfscultuur, maar ook financiรซle risicoโs met zich meebrengen. Daardoor rijst de vraag: “Hoe gaat het met de wereld en welke risico’s loop ik?”
John Loriรฉ, Chief Economist bij Atradius, beweert dat de grote inflatie van afgelopen tijd weer zal afnemen. Nu de pandemie onder controle is, neemt de vraag naar goederen af en stijgt de vraag naar diensten. Eรฉn opvallend fenomeen tijdens de pandemie was de opmerkelijk lage niveaus van faillissementen die plaatsvonden. Nu de wereld langzaam begint te herstellen, zien we een verschuiving in deze trend. De faillissement cijfers normaliseren en er ontstaat weer een โnormaleโ relatie tussen het bruto binnenlands product (BBP) en faillissementen.
Het is duidelijk dat het voorspellen van het aantal faillissementen een complexe taak is geworden door de ongekende gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Dit werd duidelijk toen Joris Peeters, Chief Data Science bij Altares Dun & Bradstreet, Annemie Pelgrims, Expert Practice Leader CFO Services bij TriFinance en Raymond Arnoldus, Managing Lawyer bij Bierens aanschoven bij het tafelgesprek. Tegen verwachtingen in, gaf Peeters juist aan dat het aantal faillissementen voorlopig niet spectaculair zullen stijgen. Dit baseerde hij op de algemene economische ontwikkelingen en de lagere handelsintensiteit tijdens het afgelopen jaar.
Lees ook: Handelsintensiteit index: een indicator voor economische activiteit
Disruptie in supply chains
In een wereld waarin bedrijven wereldwijd inkopen maar alleen in Nederland verkopen, worden ze geconfronteerd met complexe vraagstukken met betrekking tot hun supply chain. Mesters benadrukt de kwetsbaarheid van het just-in-time model, waarbij het belang van buffers werd onderstreept om mogelijke verstoringen aan te pakken. Hierdoor is er een trend ontstaan waarbij steeds meer bedrijven hun productie terughalen naar hun thuisbasis.
Tijdens een gesprek tussen Renรฉ Olsthoorn, CEO bij Timber and Building Supplies Holland N.V. en Koert van de Pest, Supply Chain and Operations Director Benelux bij Perfetti Van Melle, werden de verstoringen in de wereldwijde supply chain besproken en de mogelijke gevolgen voor bedrijven.
Het gesprek werd geopend met een verontrustende constatering: de wereldwijde supply chain is de afgelopen 40 jaren nog nooit zo ernstig verstoord geraakt. De pandemie heeft de zaken op hun kop gezet en bedrijven worden geconfronteerd met toenemende spanningen en onzekerheden. Het vertrouwen op tijdigheid, รฉรฉn van de hoekstenen van een effectieve supply chain, is aangetast. Leveringen worden vertraagd en bedrijven moeten zich voorbereiden op mogelijke verstoringen in de toekomst. Het is duidelijk geworden dat het voorspellen en beheren van deze risico’s een complexe taak is geworden.
Lees ook: 4 tips voor een gezonde suppy chain
Van de Pest bracht een interessant perspectief naar voren door te wijzen op het delicate evenwicht in de supply chain. Hij vergeleek de supply chain met het verkeer op de weg: โals je een klein deel van de auto’s van de weg haalt, verdwijnen de files. Maar voeg je er een paar auto’s aan toe, dan raakt het verkeer verstopt. Verstoringen binnen een bepaalde marge (bijvoorbeeld 5%) kunnen worden opgevangen, maar wanneer verstoringen wereldwijd zijn, zoals tijdens de coronapandemie, barst het systeem uit zijn voegenโ.
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, merkte hij op dat bedrijven moeten kijken naar het opvangen van kleine verstoringen. Dit kan betekenen dat ze moeten uitwijken naar andere leveranciers die vergelijkbare producten produceren. Het nadeel hiervan is dat het vaak leidt tot kortere contracten, wat op zijn beurt de prijzen kan verhogen.
Kortom, het mitigeren van risico’s in de supply chain draait niet alleen om het vinden van alternatieve leveranciers. Het gaat ook om het investeren in forecasting: het voorspellen van vraag en verkoop. Door deze voorspellende vaardigheden te verbeteren, kunnen bedrijven beter anticiperen op verstoringen en tijdig actie ondernemen.
Terugkijkend op het Credit Summer Event, was het een zeer inspirerend evenement met rijke discussies en waardevolle inzichten van experts. Kon jij er dit jaar niet bij zijn? Wees niet getreurd. Het Credit Summer Event is een jaarlijks wederkerend evenement. Hopelijk ben jij er volgende keer ook bij.