Met Donald Trump terug in het Witte Huis komt er een nieuwe dynamiek tussen de VS en Europa. Voor Nederlandse en Belgische bedrijven, vooral die met Amerikaanse klanten of partners, roept deze verkiezingsoverwinning de vraag op: welke veranderingen kunnen we verwachten en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden?
Handelsbeleid en tarieven
Trump heeft al laten doorschemeren dat hij de importheffingen opnieuw wil opvoeren. Dit reciprociteitsbeleid zou kunnen leiden tot hogere kosten voor Europese producten die naar de VS geรซxporteerd worden, waaronder producten uit Nederland en Belgiรซ. Hogere tarieven kunnen Nederlandse bedrijven raken, vooral die actief in de technologie-, energie-, en maakindustrie. Een herziening van contracten, mogelijke prijsaanpassingen, of zelfs een focusverschuiving naar andere markten zouden tot de mogelijkheden kunnen behoren.
Data- en privacyregels
Een ander aspect dat mogelijk invloed zal hebben, is het beleid rondom data en privacy. Trumpโs plannen om Amerikaanse bedrijven te ontmoedigen in China te investeren, en omgekeerd, kan leiden tot beperkingen in data-uitwisseling. Voor Nederlandse en Belgische bedrijven die werken met data-analyse en bedrijfsinformatie vanuit de VS kan dit betekenen dat de toegang tot data duurder of omslachtiger wordt. Dit vraagt om een herziening van datastromen en mogelijk nieuwe investeringen in lokale infrastructuur en compliance.
Veranderende geopolitieke risicoโs
Trump’s strenge houding ten opzichte van China en Rusland brengt geopolitieke spanning met zich mee die de wereldwijde supply chains kan beรฏnvloeden. Zo kan de technologiesector last krijgen van tekorten aan belangrijke componenten. Als bedrijf kun je op deze risicoโs anticiperen door je leveranciersbestand te diversifiรซren en alternatieven te onderzoeken om de continuรฏteit te waarborgen. Ook je huidige leveranciersbestand screenen en te onderzoeken hoe je huidige supply chain eruit ziet en waar de risicoโs zitten kan een groot voordeel zijn.
Lees ook: Krijg grip op risico’s in je supply chain
Energiebeleid, duurzaamheid en ESG
In zijn campagnes sprak Trump openlijk over zijn plannen om traditionele energiebronnen weer de prioriteit te geven. Dit kan invloed hebben op bedrijven met groene ambities of die in duurzame energie investeren. Nederlandse bedrijven die duurzaam opereren of exporteren naar de VS zouden hierdoor hun strategie kunnen aanpassen, bijvoorbeeld door zich meer te richten op Europese klanten, waar de vraag naar duurzame oplossingen sterk blijft groeien.
Lees ook: ESG is het nieuwe maatschappelijk verantwoord ondernemen
Acties die je kunt ondernemen
- Houd regelgeving in de gaten: Blijf op de hoogte van veranderingen in de handels- en belastingwetten om snel in te kunnen spelen op nieuwe invoertarieven of regels.
- Herzie je databeleid: Controleer de gegevensuitwisseling met de VS en anticipeer op strengere regels door nieuwe technische oplossingen in te zetten of contracten te herzien.
- Diversifieer je leveranciers: Zorg voor een risicospreiding door je supply chain zo in te richten dat deze minder afhankelijk is van รฉรฉn regio, vooral in geopolitiek gevoelige sectoren zoals technologie.
- Wees voorbereid op fluctuerende energieprijzen: Voor bedrijven in de energiesector of die werken met groene energie, kan het verstandig zijn om te investeren in een energie-neutrale bedrijfsvoering en voor nieuwe marktkansen in Europa.
Conclusie: inzicht en strategie zijn essentieel
We begrijpen dat de politieke veranderingen in de VS gevolgen kunnen hebben voor Nederlandse en Belgische bedrijven. Ons doel is om bedrijven te ondersteunen in het verkennen van deze risicoโs en hen voor te bereiden op toekomstige veranderingen. We kunnen inzichten bieden die jou als bedrijf helpen hun risicomanagement te verbeteren, je supply chains te versterken en weloverwogen beslissingen te nemen. Of het nu gaat om marktanalyses, risicobeoordelingen of het verkrijgen van inzichten in internationale handel.