Drie jaar na de AML6: Is het tijd voor de AML7?

Henrica Westhoeve
23 mei 2024 - Leestijd 6 minuten

We zijn gewend dat de afgelopen jaren de AML-richtlijnen zich snel opvolgde. In 2020 ging de AML5 in en in 2021 de AML6. Nu we ruim drie jaar verder na de AML6 zijn reist de vraag: Komt er een AML7? We zochten het voor je uit.

papieren kalender en kroontjespen

Zeven aanpassingen op de AML6

Op 20 juli 2021 kwam de EU Council met nieuwe aanpassingen voor de AML. Dit zou de AML7 worden, echter zijn het slechts voorstellen en worden de woorden AML7 niet in de mond genomen. Er zijn zeven veranderingen die zijn geadviseerd, en momenteel is het nog onduidelijk of deze ook doorgevoerd gaan worden.

1. Een EU gecentraliseerde AML autoriteit (AMLA)

Het is in het begin nog niet de bedoeling dat de AMLA de lokale handhavers van de AML vervangt. Het begindoel van de AMLA is om er voor te zorgen dat AML wetgeving in de EU correct en consistent wordt doorgevoerd. Ook wordt de AMLA pas in 2023 opgericht en zal pas beginnen aan deze taak in 2026.

2. Eenheid van AML/KYC regels in elke EU lidstaat

De afgelopen jaren is gebleken dat niet elke lidstaat de AML-regels even goed of even snel doorvoert. Een voorbeeld hiervan is het UBO-register. Het invoeren hiervan duurde 3 jaar langer dan gepland in Cyprus en Hongarije. Daar komt dan ook bij dat bij het ene land er maar 1 document ondertekend hoeft te worden, terwijl in andere landen peperdure video- en paspoort verificatie wordt gevraagd. De EU wilt nu dus verduidelijking en eenheid toepassen op alle AML en KYC regels met direct effect. Dit betekent dat aanpassing van de lokale wetgeving overbodig is.

Lees ook: Alles over de Wwft

3. Single Access Point voor bankrekeningen en bijbehorende registraties

Dit systeem moet een single access point worden voor alle nationale gecentraliseerde bankrekeningen. Hierdoor zouden handhavers in elke EU-lidstaat meteen toegang moeten krijgen tot bankrekeningen van Europese banken en hun belanghebbende(n) kunnen inzien. De EU denkt hiermee het aantal fraudepogingen omtrent bankrekeningen terug te dringen, omdat verificatie hierdoor makkelijker wordt.

4. Uitbreiding van controle op crypto businessmodellen en de definitie hiervan

Op dit moment zijn alleen bepaalde categorieën van cryptobedrijven die ingeschreven staan in de EU verplicht om zich te houden aan de AML. Dit zijn de zogeheten cryptowallets en de cryptobeurzen. De nieuwe aanpassing moet er voor zorgen dat elk bedrijf dat op professionele basis met crypto in aanraking komt zich moet houden aan de AML. Bedrijven die bezig houden met onderstaand moeten zich dan ook houden aan de AML.

  • Bedrijven die administratie bijhouden over crypto-activa voor derden;
  • Het opereren van een handelsplatform voor crypto-activa;
  • Het handelen in crypto-activa voor enig wettig betaalmiddel;
  • Het handelen in crypto-activa voor andere crypto-aandelen;
  • Het handelen of uitvoeren van acties die te maken hebben met crypto-activa namens derden;
  • Het plaatsen van crypto-activa;
  • Het ontvangen en verwerken van aanvragen voor crypto-activa namens derden partijen
  • Het adviseren over crypto-activa

5. Implementeren van de “Crypto Travel Rule”

De EU volgt graag de wereldwijde tendens om de “Travel Rule” ook te implementeren als het gaat om cryptobedrijven. Deze aanpassing zou voor een rechtstreekse verplichting zorgen (dus geen aanpassing van lokale wetgeving nodig). Elk cryptobedrijf (zie eerder genoemde lijst) zal dan informatie over de opdrachtgever en belangheddende moeten verzamelen en met elkaar moeten uitwisselen, net als bij bankoverschrijvingen.

6. Het verbieden van anonieme crypto wallets

Het klinkt op het eerste gezicht bijzonder, maar het verbod zal betrekking hebben op anonieme accounts in cryptobeurzen en hot wallets. Hot wallets zijn cryptowallets die verbonden zijn aan je telefoon of het internet.

7. Het verbieden van contante aankopen boven de 10.000 euro

De Europese commissie is van plan alle contante aankopen van boven de 10.000 euro te verbieden. Op dit moment hanteren verschillende landen verschillende maxima aan contante aankopen. Zo is dit in Polen 15.000 euro, maar in Griekenland al 500 euro.

Geen AML7, wel veel veranderingen

Hoewel de vraag of er een AML7 komt voorlopig nog onbeantwoord blijft, zijn de zeven voorgestelde aanpassingen van de AML6 een duidelijke stap in de richting van meer uniformiteit en strengere controles binnen de EU. Deze veranderingen, zoals de oprichting van de AMLA en de uitbreiding van de regels voor cryptobedrijven, onderstrepen de voortdurende inzet van de EU om financiële criminaliteit effectief te bestrijden en een veiligere economische omgeving te creëren.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul uw gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met u op.
Of bel ons direct
België(afdeling verkoop) +32 (0)2 765 00 21Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04

Whitepaper

UBO monitoring

Uitdagingen en praktische overwegingen

Inzicht verwerven in UBO’s is een fundamentele eis van de anti-witwasrichtlijn van de EU. In deze whitepaper verkennen we manieren om problemen rond het verifiëren en monitoren van UBO’s uit de weg te ruimen.

Pdf van 28 pagina’s, 0,3 MB
visual

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor