Hoe onderzoek je de betrouwbaarheid van een bedrijf voordat je zaken doet?

Henrica Westhoeve
26 juli 2023 - Leestijd 7 minuten

Als bedrijf zijnde is het van essentieel belang om te verzekeren dat de partners waarmee je zaken doet betrouwbaar en legitiem zijn. Het opbouwen van duurzame zakelijke relaties met andere bedrijven vereist een grondig onderzoek naar hun betrouwbaarheid. In deze blogpost zullen we je laten zien hoe je kunt beoordelen of een ander bedrijf betrouwbaar is voordat je met hen in zee gaat en geven we tips hoe je dit proces kunt versnellen en makkelijker kunt maken.

betrouwbaarheid bedrijf

Wat maakt een bedrijf betrouwbaar?

Een betrouwbaar bedrijf wordt gekenmerkt door integriteit, stabiliteit en een bewezen staat van dienst heeft. Je kunt hier achter komen door de volgende stappen te doorlopen.

Begin je onderzoek door zoveel mogelijk informatie over het bedrijf te verzamelen. Dit kan onder meer de bedrijfsnaam, adres, contactgegevens, en de website omvatten. Controleer ook of het bedrijf geregistreerd is bij de juiste instanties in het land waarin het actief is. Let tijdens je onderzoek op de volgende factoren:

Legitimiteit

Controleer of het bedrijf een wettelijke entiteit is, geregistreerd bij de juiste instanties. Dit kan variëren afhankelijk van het land waarin het bedrijf actief is. In Nederland is het bijvoorbeeld verplicht om een KvK-nummer op de bedrijfswebsite te plaatsen. Zo kun je een uittreksel vragen op basis van dit nummer. In België kun je vragen naar het ondernemingsnummer van een bedrijf om zo een uittreksel te krijgen van de KBO.

Bedrijfsgeschiedenis

Onderzoek de geschiedenis van het bedrijf, inclusief de oprichtingsdatum, eventuele naamswijzigingen, en belangrijke mijlpalen in hun zakelijke reis. Bedrijven met een langdurig bestaan en een bewezen staat van dienst zijn vaak meer betrouwbaar.

Achterhaal de uiteindelijk belanghebbende (UBO)

Een UBO is de uiteindelijk belanghebbende van een bedrijf. Als je met een bedrijf wilt gaan samenwerken is het belangrijk dat je deze UBO achterhaalt. Zo kan deze persoon gesanctioneerd zijn, kan deze persoon betrokken zijn geweest bij een hoop faillissementen of kunnen er andere tekenen zijn dat deze persoon geen zuiver motief heeft.

Lees ook: 5 tips om de UBO te achterhalen

Financiële stabiliteit

Een gezond financieel profiel is een teken van betrouwbaarheid. Controleer hun jaarrekeningen, winst- en verliesrekeningen, en kredietwaardigheid. Dit is vaak een lastig onderdeel. Lang niet alle bedrijven, zelfs niet grote bedrijven, deponeren hun jaarrekeningen op tijd of publiceren ze op de website. Ook de kredietwaardigheid is niet altijd gemakkelijk te vinden, maar hierover later meer.

Reputatie

Zoek online naar recensies en feedback van andere bedrijven die eerder met hen hebben samengewerkt. Een positieve reputatie is een indicatie van betrouwbaarheid.

Ervaring & Expertise

Kijk naar de ervaring van het bedrijf in de branche. Een langdurige en succesvolle aanwezigheid wijst op betrouwbaarheid.

Transparantie

Een betrouwbaar bedrijf is open en transparant over hun bedrijfsactiviteiten, beleid en procedures.

Online aanwezigheid

Bekijk de website van het bedrijf en controleer of het professioneel is ontworpen en goed onderhouden. Een goed ontworpen website kan wijzen op een goed georganiseerd bedrijf. Controleer ook hun sociale media-accounts en de mate van betrokkenheid en interactie met hun klanten.

Neem dit punt met een korreltje zout als je met een klein bedrijf in zee wilt gaan. Kleine bedrijven hebben vaak het personeel niet om een website goed te kunnen onderhouden. Let hier wel extra goed op transparantie en eventuele reviews of referenties.

Kijk naar eventuele juridische geschillen

Controleer of het bedrijf betrokken is geweest bij juridische geschillen, rechtszaken of faillissementen. Dit kan een teken zijn van onbetrouwbaarheid of financiële problemen.

Tips voor het verifiëren van betrouwbaarheid van een bedrijf

Zoals te lezen is, is het onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van een bedrijf veel werk. We hebben tips voor je op een rijtje gezet die je helpen dit proces een stuk sneller en makkelijker te maken.

  • Bedrijfsrapporten opvragen: Een bedrijfsrapport bevat gedetailleerde informatie over een bedrijf waaronder de bedrijfsstructuur, financiële prestaties, kredietwaardigheid en meer. Dit helpt je een diepgaand inzicht te krijgen in het bedrijf.
  • Externe tools: Ga je voor een dieper onderzoek en moet je dit vaak herhalen? Dan kunnen tools die gebruik maken van externe data je (volledig) ontzien in je onderzoek. Zo is er voor kredietrapporten en kredietstatussen D&B Credit en voor compliance en sancties indueD. Deze tools maken gebruik van ruim 30.000 wereldwijde bronnen om je zo de meest accurate data te geven in een overzichtelijke manier.
  • Monitoring services: Externe tools bieden ook vaak een monitoringsservice aan waarbij je automatisch op de hoogte wordt gebracht als er bij een bedrijf waarmee je samenwerkt (of een klant/leverancier) wijzigingen plaatsvinden. Enkele voorbeelden van veranderingen kunnen zijn dat de kredietstatus verbetert/verslechtert of dat een bedrijf wordt overgekocht. Dit zijn veranderingen die van invloed kunnen zijn op je samenwerking met dit bedrijf. Het is dus belangrijk dat je hier zo snel mogelijk van op de hoogte bent.

Het onderzoeken van de betrouwbaarheid van een ander bedrijf voordat je met hen samenwerkt, is van cruciaal belang om risico’s te minimaliseren en succesvolle zakelijke relaties op te bouwen. Controleer of het bedrijf legitiem is, een goede reputatie heeft, financieel stabiel is en transparant opereert. Versnel het proces met behulp van externe bronnen zoals Altares Dun & Bradstreet om gedetailleerde inzichten te krijgen en weloverwogen beslissingen te nemen. Met een zorgvuldig onderzoek kun je de basis leggen voor een langdurige en succesvolle samenwerking met andere bedrijven.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul uw gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met u op.
Of bel ons direct
België(afdeling verkoop) +32 (0)2 765 00 21Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04

Whitepaper

UBO monitoring

Uitdagingen en praktische overwegingen

Inzicht verwerven in UBO’s is een fundamentele eis van de anti-witwasrichtlijn van de EU. In deze whitepaper verkennen we manieren om problemen rond het verifiëren en monitoren van UBO’s uit de weg te ruimen.

Pdf van 28 pagina’s, 0,3 MB
visual

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor