AML-oplossingen van Altares Dun & Bradstreet voor voetbalclub Royal Antwerp FC

Royal Antwerp Football Club, de oudste professionele voetbalclub in België en lid van voetbalorganisatie Pro League, neemt graag een voortrekkersrol in. Dat is niet alleen zo op het veld, maar ook op het vlak van hun AML-beleid. Met de producten en diensten van Altares Dun & Bradstreet vonden ze een antwoord op de vraag om hun zakelijke partners nauwkeurig én volgens actuele gegevens in kaart te brengen. Ze zochten daarbij naar een partner die zowel de voorwaarden van overheidsdiensten als hun eigen ambitieuze verwachtingen over de documentatie van alle verplichte bedrijfsdata konden inlossen.

ROYAL ANTWERP FC

1880

Jaar van oprichting

4x

Landskampioen

3x

Beker van België

Natuurlijk denk je bij een AML-beleid aan het voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Dat staat buiten kijf. Maar ons beleid houdt ook veel meer in dan dat. Als voetbalclub willen we onze inspanningen voor een AML-beleid vakkundig en nauwkeurig uitwerken. Daarvoor zochten we naar een partner die ons hier zo goed mogelijk in kon ondersteunen. Niet alleen bij het proces van gegevens te verzamelen, maar ook in het verschaffen van tools om die gegevens inzichtelijk en in alle volledigheid te presenteren. Zodat wij als club onze beslissingen onderbouwd en in volle gemoedsrust kunnen nemen. Die gemoedsrust geeft ons als voetbalclub extra slagkracht, zowel bij het management en toekomstige zakenpartners als bij de overheidsinstanties.”

Pieter Demeulenaere
Pieter Demeulenaere
Compliance Officer

1.    De uitdaging

Proactieve stappen zetten om het AML-beleid naar een hoger niveau te tillen

Voetbal zit verweven in onze samenleving. Het is een sport dat met gemak onze stadions, onze huiskamers en onze dagelijkse gesprekken op het werk en daarbuiten vult. Een wereldkampioenschap is voor iedereen een festival. En hetzij positief of negatief, ieder van ons heeft een mening over de sport zelf – maar ook over bepaalde situaties of gedragingen die spelen in de sector errond. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat voetbal ook een maatschappelijke meerwaarde uitdraagt. Royal Antwerp FC is een voetbalclub die deze maatschappelijke voortrekkersrol scherp aanvoelt. Zij geven dan ook graag de voorzet om gedegen en proactieve stappen te zetten om hun AML-beleid naar een hoger niveau te tillen, om zo het risico op fraude, witwassen en corruptie tegen te gaan.

De waarde van de betrouwbare data ligt natuurlijk aanzienlijk hoger dan wat een gewone google search kan waarmaken

Om hun AML-beleid te stroomlijnen zochten ze naar een betrouwbare partner dewelke moet voldoen aan hun ambitieuze doelen. Cruciaal in dit proces is niet enkel data kunnen ophalen, maar deze ook aan de hand van verschillende parameters te herleiden tot diepte-inzichten dewelke leiden tot een juiste analyse en interpretatie. Pieter Demeulenaere, Compliance Officer bij Royal Antwerp FC verduidelijkt: “Belangrijk in onze zoektocht naar de beste partner voor ons AML-beleid is dat we niet zomaar her en der een overzicht van alle gegevens ontvangen. Dankzij het gecentraliseerde platform IndueD van Altares Dun & Bradstreet krijgen we real-time inzichten in bedrijven, organisatiestructuren en alle belanghebbenden. Voor ons betekent IndueD dat we op een intuïtieve manier onze zakelijke partners kunnen screenen. De waarde van de betrouwbare data ligt natuurlijk aanzienlijk hoger dan wat een gewone google search kan waarmaken, maar daarnaast levert het ons ook een enorme tijdswinst op. We krijgen alle relevante data binnen, van eenvoudige data over vestigingen tot informatie over sanctielijsten en negatieve media. Door het gebruiksgemak van de tool kunnen we snel te werk gaan – dat is zeker geen overbodige luxe tijdens bijvoorbeeld transferperiodes waarbij alles liever gisteren dan vandaag in orde is. Het betekent dat we in alle vertrouwen, snel en accuraat zaken kunnen doen.”

2    De oplossing

Met het platform IndueD kan de voetbalclub alle zakelijke relaties vlot en intuïtief in kaart brengen

Hiervoor voorziet het platform een aantal specifieke functionaliteiten die een afgestemd diepte-inzicht in de data tonen. Op die manier faciliteert en supporteert Altares Dun & Bradstreet de processen inzake identificatie, verificatie en monitoring van alle zakelijke partners van Royal Antwerp FC.

Door functionaliteiten zoals een automatisatie van het false positive management kan de club bijvoorbeeld nagaan of de gegevens van een entiteit, of belanghebbende, correct overeenkomen met alle gevonden en (potentieel) gelinkte data. Daarnaast vervult de audit trail een belangrijke rol om als club tegemoet te kunnen komen aan alle wettelijke verplichtingen. Deze functionaliteit laat namelijk toe dat iedere stap van de screening automatisch wordt opgeslagen en giet deze nadien in een helder overzicht. Zo kan Royal Antwerp FC op ieder moment een volledige en transparante rapportage tonen aan de betrokken overheidsinstanties, zonder twijfels.

2015

Jaar van overname

16.144

Stoelen

1

Stamnummer

Via de uitgebreide instellingen en de mogelijkheid om de screening parameters aan te passen, kan de club bovendien eigenhandig hun analyses verdiepen, verbreden en uitwerken naar hun eigen policy. Zodoende kunnen ze op basis van onderbouwde inzichten in dialoog gaan met zakelijke partners. Dit verstevigt hun positie bij de onderhandelingen, zowel op nationaal als internationaal vlak. “Dankzij de parameters kunnen we de tool ook echt transformeren naar ons eigen proactief beleid”, vult Pieter Demeulenaere, Compliance Officer bij Royal Antwerp FC aan: “IndueD biedt ons een centraal overzicht waar je als werknemer gemakkelijk data kan oproepen dat niet alleen uitgebreid en correct is, maar bovendien ook internationale reikwijdte heeft. Wij gaan soms samenwerkingen aan met clubs uit het buitenland. Dan is het een prettig voordeel om te weten dat we op IndueD kunnen vertrouwen om ook internationaal een grondige check te doen. Die diepte-inzichten helpen ons vooruit om een onderbouwde analyse te maken van alle potentiële zakenpartners. De AMLCO gebruikt tevens standaard de verkregen rapporten om een onderbouwde beoordeling te kunnen maken.”

3.    Het resultaat

Met vertrouwen zakelijke contacten kunnen aangaan

Het stopt niet enkel bij het aanleveren van de gewenste tool of de juiste bedrijfsgegevens. Altares Dun & Bradstreet verzorgt ook webinars en live opleidingen. Voor het partnerschap met Pro League verzorgde ze voor alle aangesloten voetbalclubs, waaronder ook Royal Antwerp FC, een opleiding over het gebruik van IndueD. “Zo’n opleiding is enorm waardevol voor ons”, verklaart Pieter Demeulenaere, Compliance Officer bij Royal Antwerp FC: “We waren al vertrouwd met het platform natuurlijk, maar hier pikken we nog meer op hoe we alles kunnen verfijnen om zo de screening nog nauwkeuriger af te stemmen. De meerwaarde van data op een gestructureerde manier samenbrengen wordt hier nogmaals onderstreept.”

Het resultaat is dat de voetbalclub zich niet enkel gesteund voelt om het AML-beleid naar een hoger niveau te tillen. Ze krijgen ook tools en tips aangereikt om de meerwaarde van data en alle gestructureerde processen die erbij horen ten volle te exploreren. Het samenbrengen van de clubs heeft ook het voordeel dat clubs met dezelfde ambities en moeten voldoen aan dezelfde wet- en regelgeving ervaringen en uitdagingen kunnen uitwisselen.

Via het gecentraliseerde platform IndueD, gevoed door de actuele en mondiale data van Altares Dun & Bradstreet kunnen ze nu belanghebbenden verifiëren en transparant documenteren. We denken hierbij ondermeer aan zakelijke relaties zoals sponsors, voetbalmakelaars en andere clubs. Hiermee geeft de club een belangrijke voorzet aan de voetbalwereld en geven ze meteen de toon aan voor alle toekomstige zakelijke partners. Voor hun fans onderstrepen ze via de samenwerking met een externe en onafhankelijke partner als Altares Dun & Bradstreet met hoeveel toewijding en ernst ze inspanningen leveren om van een waterdicht AML-beleid een prioriteit te maken.

Pieter Demeulenaere, Compliance Officer bij Royal Antwerp FC besluit: “Het platform van Altares Dun & Bradstreet stelt ons in staat om met vertrouwen en op basis van betrouwbare data zakelijke contacten te leggen. We weten met wie we zakendoen én we weten meer over hen dan ze soms denken. Dat vergroot onze slagkracht en zet de toon voor waar we naartoe willen als betrouwbare speler in de voetbalsector. Het toont ons ook als pioniers, als mensen die de belofte hard maken aan de fans om van ons AML-beleid een sterk verhaal te maken binnen de voetbalwereld. Los van alle schandalen, zet het de inspanningen op de kaart van ieder van ons om op een vakkundige en transparante manier met bedrijfsgegevens en zakelijke relaties om te gaan.”

Pro League AML Beleid

Wat andere klanten zeggen

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor