Belgische bedrijven sloten 2023 af met een piek in faillissementen

Leestijd 5 minuten | Geschreven door Shirley Chih | 23 februari 2024

Persberichten

Brussel, 23 februari 2024  In het laatste kwartaal van 2023 is de handelsintensiteit van Belgische bedrijven voor de tweede keer op rij toegenomen, zo blijkt uit de nieuwste analyse van Altares Dun & Bradstreet. De handelsintensiteit is een vooruitlopende indicator voor de algemene economische activiteit in België. In vergelijking met het voorgaande kwartaal, waar de handelsintensiteit op 85,5 stond, landde de Belgische economie nu op 90,9 punten.

 In alle sectoren nam de handelsintensiteit toe ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voornamelijk in de winning van delfstoffen (+9,6), bouwnijverheid (+8,2) en overheid (+7,2) zien we dat bedrijven intensiever gingen handelen.

Piek faillissementen in 2023

In het laatste kwartaal van 2023 heeft België een opmerkelijke piek in het aantal faillissementen ervaren, zo blijkt uit recente gegevens. In totaal registreerde Altares Dun & Bradstreet  3.164 faillissementen , wat een stijging van 34,7% betekent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen het aantal op 2.349 lag. Deze cijfers tonen ook een toename in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen er 2.861 faillissementen waren. Opnieuw hadden Antwerpen (14,19%), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (14,00%), en Luik (9,14%) de hoogste faillissementscijfers.

“Over een periode van vijf jaar valt op dat het aantal faillissementen in België in 2020 (9.961) en 2021 (8.369) een dieptepunt bereikte”, zegt Joris Peeters. “Dit dal lijkt vermoedelijk te wijten aan de coronasteun, waardoor ondernemingen dankzij extra financiële middelen hun activiteiten konden voortzetten. Naarmate deze financiële steun uitgeput raakte, namen de faillissementen toe. Dit fenomeen werd duidelijk in 2022, toen 10.547 ondernemingen failliet gingen. Het afgelopen jaar steeg dit aantal verder naar 11.601 faillissementen, wat een stijging van 9,99% betekent.

Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet, benadrukt: “Hoewel het aantal faillissementen zeker weer toeneemt, is het nog te vroeg om te spreken van een sterk verhoogd faillissementsrisico. Als we het aantal faillissementen vergelijken met het aantal geregistreerde bedrijven in België, dat de afgelopen jaren gestaag is gestegen, zien we dat het risico historisch gezien nog steeds aan de lagere kant ligt. Zelfs als we rekening houden met verminderde handelsactiviteit, bevinden we ons nog steeds niet op het niveau van vóór de coronapandemie.”

Relatief hoog faillissementsrisico in de handel, bouwnijverheid en horeca

Faillissementen troffen vooral de bouwnijverheid (713), handel (632), en horeca (594). Historisch gezien vormen deze branches de hoogste risicosectoren voor faillissementen en zijn dan ook meer gevoelig voor macro-economische veranderingen dan andere sectoren. Anderzijds laten de percentages zien dat de horeca (0,71%), vervoer en opslag (0,47%) en de bouwnijverheid (0,39%) relatief gezien de meeste faillissementen hebben ten opzichte van het totale aantal bedrijven in die sectoren.

In 2023 registreerde Altares Dun & Bradstreet  2.343 faillissementen in de handelssector, wat een stijging betekent van 5,16% ten opzichte van het voorgaande jaar toen het aantal op 2.228 lag.  Het afgelopen jaar noteerde de bouwnijverheid 2.495 faillissementen, een toename van 8,01% vergeleken met de 2.310 in het jaar 2022. In de horeca vielen er 2.157 faillissementen, wat een stijging van 18,26% betekent ten opzichte van de 1.824 faillissementen in 2022.

Gemiddeld betalen Belgische bedrijven 10 dagen te laat

In het laatste kwartaal van 2024 betaalden Belgische bedrijven hun facturen gemiddeld 9,64 dagen na de vervaldatum, wat een lichte verbetering van 6,05% betekent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.  Hoewel er enige variatie is in het betalingsgedrag, zijn de schommelingen minimaal geweest in de afgelopen jaren. Dit wijst erop dat Belgische bedrijven over het algemeen een stabiel betaalgedrag vertonen, met betalingen die gemiddeld rond de tien dagen na de vervaldatum plaatsvinden.

Uitdagingen in 2024

“Als exportland heeft België een open economie, wat betekent dat wereldwijde economische ontwikkelingen ook impact hebben op ons land. Denk bijvoorbeeld aan een vertraging van de economie in landen zoals Duitsland of China, wat wij ook zeker zouden voelen. Tegelijkertijd kunnen we profiteren van groei bij andere handelspartners, waardoor we zowel minder positieve als meer positieve invloeden ervaren. In deze context blijft stabiliteit de leidraad voor de nabije toekomst.

De groei van het Belgische BNP is redelijk gebleven, mede dankzij de automatische indexatie van lonen. Echter, historisch gezien is het niet genoeg geweest om de stijging van het aantal faillissementen af te remmen. Hoewel een toename van faillissementen te verwachten is, suggereert onze handelsintensiteitsindicator op dit moment niet dat we een herhaling zullen zien van de piek in het faillissementsrisico zoals in 2012-2013,” concludeert Peeters.

Deel via social media

Shirley Chih

Marketing & Communications Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wilt u meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor